2014-11-29 (lördag)
Detta halverade recept ger 24 saftiga saffransbullar, fyllda med vaniljsmör.
25 g | jäst (för söta degar) |
75 g | smör |
1 påse | saffran (à 0,5 g) |
68 g | strösocker |
2,5 dl | mjölk |
125 g | kesella / kvarg (10%) |
0,25 tsk | salt |
½ st | ägg |
500 g | vetemjöl (ca 8,5 dl) |
Fyllning: | |
100 g | smör |
68 g | strösocker |
2 tsk | vaniljsocker |
Pensling/Garnering: | |
1 st | ägg |
pärlsocker |
- Smula ner jästen i en bunke.
- Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
- Smält matfettet och rör ner saffranet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen.
- Tillsätt resten av mjölkblandningen, socker, kvarg, salt och ägg.
- Arbeta in det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats 30-45 minuter.
- Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en jämn smet.
- Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
- Kavla ut degen till en rektangel, ca 25×60 cm, och bred på vaniljsmöret.
- Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen.
- Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Strö pärlsocker över dem.
- Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 6-8 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Sonen, 12 år: “Mmm… de här var ju jättegoda. Får vi en till?”
Dottern, 14 år: “Dessa var faktiskt inte så dumma.”
Pappan: “Hur kan man tycka om saffran? De här är inte goda… men jag äter dem ändå”, sade han när han tog sin andra bulle. 😉
Mamman: “Väldigt saftiga och goda bullar med smak av både saffran och vanilj. En ny adventsfavorit.”
Kommentar: Originalreceptet hittade jag på ica.se men har själv halverat det, då jag inte trodde att någon förutom mamman tyckte om saffran. Roligt nog så hade jag fel (åtta bullar försvann redan innan de hunnit svalna) och får planera in ytterligare en saffransbullsbaknings-dag om det ska vara några kvar tills Lucia. 🙂
(Andra bloggar om: recept, jul, baka, barn, familj, saffransbullar)