2014-12-05 (fredag)
Dessa glögg-tillbehörs-kakor, som kan göras med eller utan mandel ovanpå, tar ca 70 minuter att baka.
100 g | smör |
1 dl | strösocker |
½ msk | ljus sirap |
½ st | ägg |
½ tsk | kardemumma, malen |
1 tsk | kanel |
½ tsk | ingefära |
½ tsk | nejlikor, malda |
3½ dl | vetemjöl |
1 tsk | bikarbonat |
ca 35 st | skållade mandlar (valfritt) |
- Skålla och halvera mandlarna. (Se hur man skållar mandel här.)
- Vispa ihop margarin, socker och sedan även sirapen.
- Tillsätt ägget.
- Tillsätt kryddorna, samt mjölet som du först blandat med bikarbonatet.
- Arbeta ihop till en deg.
- Rulla degen till hasselnötsstora bollar eller använd ett tsk-mått för att få bollarna lika stora. (Jag gjorde det sistnämnda och då blev det 63 bollar.)
- Vill man kan man trycka ner en halv skållad mandel i varje boll, men det går bra utan också.
- Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och torra rakt igenom.
- Låt svalna på galler.
- Servera pepparnötterna som småkakor eller julgodis till glögg.
Pappan och barnen: “Måste allt smaka pepparkaka?”
Mamman: “Mmm… frasigt goda småkakor med smak av pepparkaka och med en mandelbonus. Svåra att sluta äta av. Perfekt till glöggen.”
Kommentar: Som synes av kommentarerna ovan så är det endast mamman som uppskattar den goda smaken av pepparkakskryddor, vilket gör att det faktiskt finns en chans att kakorna kan klara sig till helgens adventsmys utan att bli uppätna i förväg. 😉
(Andra bloggar om: recept, advent, glögg, pepparnötter, jul, julbloggar, kakor)