2014-12-21 (söndag)
Ett lite justerat recept på Wienernougaten, för att passa ingredienslistan på annat julgodis.
ca 167 g | nougat |
100 g | mjölkchoklad |
ca 67 g | mandelspån |
(avlång form med innermåtten 13×18 cm) | |
(plastfolie) |
- Klä en avlång form med plastfolie.
- Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna.
- Bryt/skär chokladen och nougaten i mindre bitar och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda väl.
- Blanda i den rostade mandeln och häll i formen.
- Ställ chokladen svalt så att den stelnar. Förvara den sedan svalt, inslagen i plastfolie.
- Skär upp bitar av chokladkakan och låt de gärna stå en stund i rumstemperatur innnan servering.
Sonen, 12 år: “Njae… men jag kan ta en snöboll till.” Så länge det finns snöbollar (julgodis-varianten) så är sonens intresse för annat julgodis väldigt lågt.
Dottern, 14 år: “Dessa var jättegoda” konstaterade dottern efter att först tittat lite misstänksamt på dem.
Pappan: Inte heller detta år, trots artigt provsmakande, förstod han vad som var så speciellt med Wienernougaten.
Mamman: “Mycket goda… en av mina absoluta julgodis-favoriter.”
Kommentar: Enligt originalreceptet så ska man använda en hel förpackning nougat (250 g), 150 g mjölkchoklad och 100 g mandelspån, men eftersom vi gärna vill ha lite nougat över till Smörkola med chokladnougat så gjorde vi en lite mindre sats Wienernougat i år.
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, nougat, jul, barn, familj)