2014-12-28 (söndag)
En saftig mjuk pepparkaka med gräddfil och mild pepparkakskryddning.
150 g | smör |
3 st | ägg |
310 g | strösocker (ca 3,5 dl) |
230 g | gräddfil (mindre än 3 dl) |
250 g | vetemjöl (ca 4 dl) |
3 tsk | bakpulver |
1 påse | pepparkakskryddor (18 g) |
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Tillsätt gräddfil och det smälta smöret.
- Rör ner mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i blandningen.
- Häll smeten i en smord och bröad (eller vetemjölad) form.
- Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 180 grader i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr.
Barnen: “Inte fler pepparkakor!”
Pappan: Egentligen gillar han inte pepparkakor men uppvärmd i ugn, så att de får lite frasiga kanter, så föll denna mjuka pepparkaka honom i smaken. I alla fall när den serverades tillsammans med lite glögg.
Mamman: “Mmm… detta är en perfekt julkaka att ha redo i frysen. Perfekt tillsammans med en mugg varm glögg.”
Kommentar: Denna kaka kan med fördel bakas i förväg och sedan delas i portionsbitar innan den fryses in. Sedan kan man värma den lite försiktigt i ugnen innan man serverar den, t.ex. till glögg. Mycket gott, både till advent, lucia, jul eller närhelst man vill ha något smaskigt. 🙂
(Andra bloggar om: recept, advent, glögg, pepparkaka, jul, julfika, kakor)