Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2014-12-28 (söndag)
pepparkaka julkaka mjukpepparkaka

En saftig mjuk pepparkaka med gräddfil och mild pepparkakskryddning.

150 g smör
3 st ägg
310 g strösocker (ca 3,5 dl)
230 g gräddfil (mindre än 3 dl)
250 g vetemjöl (ca 4 dl)
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor (18 g)
  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Tillsätt gräddfil och det smälta smöret.
  4. Rör ner mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i blandningen.
  5. Häll smeten i en smord och bröad (eller vetemjölad) form.
  6. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 180 grader i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr.

Barnen: “Inte fler pepparkakor!”
Pappan: Egentligen gillar han inte pepparkakor men uppvärmd i ugn, så att de får lite frasiga kanter, så föll denna mjuka pepparkaka honom i smaken. I alla fall när den serverades tillsammans med lite glögg.
Mamman: “Mmm… detta är en perfekt julkaka att ha redo i frysen. Perfekt tillsammans med en mugg varm glögg.”

Kommentar: Denna kaka kan med fördel bakas i förväg och sedan delas i portionsbitar innan den fryses in. Sedan kan man värma den lite försiktigt i ugnen innan man serverar den, t.ex. till glögg. Mycket gott, både till advent, lucia, jul eller närhelst man vill ha något smaskigt. 🙂

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se