2015-01-09 (fredag)
Karelska piroger av rågmjöl med äggsmör – ett måste hos oss, både till jul och påsk.
Gröten: | Pensla pirogerna med följande innan ugnen: | ||
3 dl | vatten | 1 st | ägg |
1,5 dl | grötris | 3-4 msk | mjölk |
6 dl | mjölk | ||
1 tsk | salt | Doppa pirogerna i följande efter ugnen: | |
1 st | ägg | lite | smält smör |
ca 10 g | smör | lite | vatten |
Pirogdegen: | Äggsmör: | ||
2 dl | vatten | 3 st | ägg, hårdkokta |
1 tsk | salt | 75 g | smör, rumstempererat |
1 msk | smält smör | lite | salt |
2½ dl | vetemjöl | ||
2½ dl | fint rågmjöl |
- Äggsmör: Hacka de hårdkokta äggen genom att exempelvis köra dem tre gånger genom en vanlig äggskivare, på olika håll.
- Rör smöret mjukt och blanda det med ägghacket.
- Smaka av med salt.
- Gröten: Koka upp vatten, tillsätt grötriset och koka tills vattnet sugits upp, d.v.s. ca 10 minuter.
- Häll i mjölken och låt koka tills gröten är halvklar, d.v.s. i 20-25 minuter. Låt stå en stund.
- Rör ner salt, ägg och smör i gröten.
- Pirogerna: Häll vatten, salt och smält smör i en bunke.
- Tillsätt vetemjölet och det fina rågmjölet, lite i taget, i bunken.
- Arbeta ihop till en fast och smidig deg.
- Kavla ut degen lite halvtjockt på mjölat bakbord. Ta ut runda kakor med hjälp av ett dricksglas. (Eller kan man dela degen i exempelvis 4 delar som sedan delas i 8 delar – d.v.s. sammanlagt 32 delar.)
- Mjöla eventuellt de runda kakorna innan du kavlar ut dem så tunt du kan, helst med en pirogkavel.
- Lägg de tunna degplattorna på en plåt med bakplåtspapper och lägg en klick av gröten på varje platta.
- Vik in degen mot mitten (lämna en bit öppen) och nyp samman degen till små veck.
- Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk innan de gräddas i ugnen.
- Grädda pirogerna i mitten av ugnen 10-15 minuter i 275 graders värme.
- Doppa dem i en blandning av smält smör och vatten när du tagit ut dem ur ugnen. (Använd en kastrull så är det bara att värma upp den igen om smöret skulle stelna.)
- Låt pirogerna svalna på galler under bakduk.
- Servera de Karelska pirogerna tillsammans med äggsmör.
Sonen, 12 år: Piroger och äggsmör är en av få saker han äter från julbordet… men i gengälld så äter han gärna mycket av det.
Dottern, 14 år: Dotterns favorit från julbordet, äter det med äggsmör och löksill.
Pappan: Pappan är fortfarande inte intresserad av pirogerna.
Mamman: “Omständigt att göra men väldigt gott, så det är klart värt det.”
Kommentar: Exakt hur många piroger det blir av receptet varierar från gång till gång och i bland får man göra en extra sats deg, ibland lite mer gröt. Jag har i alla fall kommit fram till att vi alla gillar pirogerna bättre när de innehåller generöst med gröt så nästa gång är det inte lönt med mindre än dubbel sats.
(Andra bloggar om: mat, recept, familj, julblogg, barn, julmat, piroger)