2008-03-09 (söndag)
Mycket god äppelkaka.
125 g | margarin |
1½ dl | strösocker |
2 st | ägg |
2½ dl | vetemjöl |
½ tsk | bakpulver |
2 msk | mjölk |
3 st | äpplen |
1½ msk | strösocker |
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Rör ihop margarinet med sockret.
- Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda mjölet med bakpulvret.
- Häll mjölblandningen och mjölken i äggröran. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord (och ev. bröad) form, ca 23 cm i diameter.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
- Stick ner klyftorna i smeten, tätt intill varandra.
- Strö över socker.
- Grädda i nedre delen av ugnen 30-40 minuter i 175 grader.
- Servera äppelkakan med vaniljglass eller vaniljvisp.
Sonen, 5 år: Ville inte ha kakan, men åt en hel del glass.
Dottern, 7 år: Tyckte om både kakan och glassen.
Pappan: Brukar tycka om äppelkakor i alla former, även denna.
Mamman: “Mycket god variant av äppelkaka.”
Kommentar: God äppelsockerkaka som förmodligen blir ännu godare om man blandar i lite kanel i sockret man strör över kakan innan den åker in i ugnen.
Många goda recept du har lagt ut 🙂
Åå, denna påminner om mormors fyriskaka som hon alltid gjorde när jag var liten. Fast i den fanns även kanel. Nostalgi 🙂