2016-09-15 (torsdag)
God och nyttig råkostsallad
1 st | rödbeta (råriven: ca 80 g) |
1 st | morot, normalstor (råriven: ca 100 g) |
½ st | kålrot (råriven: ca 75 g) |
en bit | vitkål (råriven) |
lite | rapsolja |
lite | vitvinsvinäger |
lite | salt |
lite | svartpeppar, malen |
- Skala och råriv rödbetan, kålroten och moroten och lägg i en stor skål tillsammans med lite råriven vitkål.
- Häll över lite rapsolja, vitvinsvinäger, salt och peppar efter tycke och smak.
- Blanda väl och servera som en vanlig sallad.
Sonen, 14 år: Sonen är inte så förtjust i sallader, speciellt inte när de har en stickande lukt och rosa/lila färg.
Dottern, 15 år: Dottern älskar sallader men hon ansåg inte att detta kunde räknas som en sallad.
Pappan: “Inte dumt, men jag föredrar inlagda eller ugnsstekta rödbetor.”
Mamman: “Mmm… jättegott. Vanliga råkostsallader är trevliga som de är men om man tillför rödbetor så blir de ännu godare.”
Kommentar: Denna sallad serverades till en lövbiff- och pommesmiddag och sedan även till kassler- och rotfruktspytt dagen efter. Förvarar man den i en lufttät behållare i kylen så kan man förvara salladen ganska många dagar. Den tid man “förlorar” på att råriva allt vinner man m.a.o. tillbaka flera gånger om senare i veckan. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, sallad, rotfrukter, familj, barn)