2017-09-14 (torsdag)
Underbar kalkonmiddag med många tillbehör – perfekt vid släktmiddag eller andra stora bjudningar.
1 st | helstekt kalkon (se recept) |
Sås: | |
3 dl | sky (från formen) |
3 dl | grädde |
1 msk | vetemjöl |
1 msk | svart vinbärsgelé |
lite | salt & peppar |
Tillbehör: | |
kokt potatis | |
rödkål | |
brysselkål | |
morötter, katrinplommon och äppel (från kalkonformen) | |
äppelmos | |
svartvinbärsgelé |
- Tillaga kalkonen enligt receptet.
- Gör såsen: Sila skyn från formen. Använd 3 dl till såsen, resten kan frysas in i små behållare.
- Tillsätt grädden och låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten.
- Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé.
- Servera kalkonen tillsammans med kokt potatis, kokt brysselkål, rödlök, morötter, katrinplommon och äppel (från kalkonen), äppelmos, svartvinbärsgelé och sås.
Kommentar: Endast mamman var intresserad av kalkonlåren och de flesta av tillbehören. Resten av familjen nöjde sig med det vita köttet, potatis, sås, gelé och morötter. Som tur var så fanns det vitt kött så det både räckte och blev över till en mängd andra roliga maträtter. Sammanfattningsvis: en rätt som hela familjen uppskattade och som vi garanterat kommer att göra fler gånger, trots att den tog 4-5 timmar att göra. 😀
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, kalkon, barn, familj)