2017-12-10 (söndag)
Precis som de karelska pirogerna så är den finska morotslådan ett måste på familjens julbord.
Risgrynsgröt: | |
1,5 dl | risgryn |
0,5 tsk | salt |
3 dl | vatten |
7 dl | mjölk |
Övriga ingredienser: | |
6 st | morötter (ganska stora) |
1 dl | vispgrädde |
0,5 dl | ströbröd (lite extra till garnering) |
ca 1 tsk | salt (översalta ej) |
½ tsk | riven muskot (kan uteslutas) |
2 st | ägg |
lite | smör (till formar och klicka ovanpå) |
Tillbehör: | |
5 st | aluminiumformar à 5 dl (eller mindre antal större formar) |
- Risgrynsgröt: Låt risgryn, salt och vatten koka ca 10 minuter. Tillsätt mjölken, låt koka upp och sedan sjuda i ca 40 minuter.
- Morotsmos: Skala morötterna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Kör dem i mixer till en slät massa.
- Ströbrödsblanding: Låt ströbrödet svälla i grädden i några minuter. Blanda i salt, ägg och ev. riven muskot.
- Blanda gröt, morotsmos och ströbrödsblandning och häll den i smörade aluminiumformar. Klicka över lite smör och strö lite ströbröd ovanpå..
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 60 minuter.
- Servera morotslådan varm som tillbehör vid julbord eller som tillbehör till vanlig middag eller låt den kallna och frys in.
Kommentar: Dessa morotslådor tog runt 2½ timme att tillaga (varav en timme i ugnen) men sedan har man fem goda 5 dl-formar med morotslåda som kan frysas in och som räcker till både julbordet och uppskattade grönsakstillbehör till vanliga middagar. Det är bara att tina och värma i ugn med en klick smör över tills den är genomvarm. Skydda med lite aluminumfolie om den skulle börja få för mycket färg.
(Andra bloggar om: recept, jul, mat, julbord, morotslåda, tillbehör, julblogg, familj)