2017-12-27 (onsdag)
Resterna från julens Noblessask kan enkelt förvandlas till sex små lyxiga portions-kladdkakor:
45 g | smör |
45 g | mjölkchoklad (här: Marabou) |
1/2 st | ägg (enklast om man vispar upp ägget först) |
ca 0,6 dl | strösocker |
ca 0,6 dl | vetemjöl |
1/4 tsk | vaniljsocker |
6 st | Noblesse-chokladbitar, valfri smak (här: original) |
lite | florsocker (till garnering) | 6 st | aluminium-portionsformar |
- Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en kastrull på en spisplatta.
- Rör ner socker och ägg i chokladsmöret.
- Tillsätt vaniljsocker och mjöl. Rör klumpfritt.
- Fördela smeten i 6 st aluminiumformar som med fördel ställts ut på bakplåtspappersförsedd plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter, tills ytan är fast men mitten fortfarande är kladdig.
- Lägg en Noblesse på varje kaka när de tagits ut ur ugnen och fortfarande är varma. Låt svalna.
- Pudra kladdkakorna med lite florsocker innan serveringen.
Kommentar: Lyxiga portions-kladdkakor som är både goda (en smaksak, vissa i familjen kallade dem för “sliskigt supersöta”) och enkla att göra. Här har vi gjort en halv sats och använt oss av ljus mjölkchoklad (vilket blev mycket bättre) i stället för mörk, som det är i originalreceptet. Eftersom det går bra att frysa in kakorna så hade vi kunnat göra en hel sats men vi har nog med sötsaker hemma som det är, vi ville bara ha något lite extra festligt att avsluta Annandagsmiddagen med.
(Andra bloggar om: recept, kladdkaka, kakor, familj, Noblesse)