2018-01-15 (måndag)
Enkel ostpaj som kan ätas både ljummen och kall samt som buffétillbehör eller lunch.
Pajdeg: | |
125 g | smör |
3 dl | vetemjöl |
1 msk | kallt vatten |
Fyllning: | |
150 g | grovriven ost (här: cheddar) |
2 st | ägg |
2 dl | vispgrädde |
½ tsk | salt |
½ krm | svartpeppar |
Tillbehör: | |
blandad sallad (här: cocktailtomater) |
- Rör ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt sedan vatten och jobba snabbt ihop pajdegen, häll ut den i en pajform och tryck ut den längs botten och kanter.
- Låt pajdegen vila i kylskåpet i ca en timme, insvept i plastfolie.
- Ta bort plastfoliet, nagga degen och förgrädda skalet i mitten av en 200-225-gradig ugn i ca 10 minuter.
- Ta ut pajskalet ur ugnen och fördela den rivna osten i formen.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över osten.
- Grädda pajen i 20-25 minuter, tills pajen stelnat.
- Låt pajen svalna och servera med en blandad sallad.
Kommentar: Vi har tidigare testat att göra denna cheddarpaj i miniform med färdig pajdeg (se recept) och då fick inte bara mamman utan även sonen smak på pajen. Nu visade det sig att även dottern gillade pajen så med tre pajätare i huset så blir det genast lite roligare att testa nya pajrecept. 😀
Tilläggas bör att barnen tyckte att denna hemmagjorda pajdeg var alldeles för tjock medan mamman föredrar den lite matigare varianten. En smaksak som vi får försöka komma fram till någon kompromisslösning på i framtiden.
(Andra bloggar om: recept, mat, pajer, cheddarost, cheddarpaj, ostpaj, lunch)