2020-08-24 (måndag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 25 2020 – 4 port.
Barnfamilj.se:s betyg: 3+ / 5
Kyckling: | |
650 g | marinerad minutkycklingfilé (här: Lönneberga “Basilika, citron och vitlök”) |
Morötter: | |
2 knippen | morötter |
2 st | vitlöksklyftor |
1 msk | färsk rosmarin |
1 msk | olivolja (här: rapsolja) |
2 tsk | honung |
0,5 tsk | flingsalt |
bakplåtspapper | |
1 st | citron |
1 msk | sesamfrö |
Sallad: | |
1 förp. | salladsmix |
1 knippe | rädisor |
0,5 msk | olivolja (här: rapsolja) |
Tillbehör: | |
1 förp. | hummus (här: Sevan “original”) |
- Morötter: Värm ugnen till 200 grader. Tvätta morötterna och skär bort blasten.
- Skala och riv vitlök och finhacka rosmarin. Blanda morötterna med vitlök, rosmarin, olja, honung och salt efter smak på en plåt med bakplåtspapper. Rosta morötterna i ugnen i ca 30 min.
- Kyckling. Grilla kycklingen i en grillpanna, stekpanna eller på utegrillen ca 3-4 min/sida.
- Dela citronen på mitten och grilla citronhalvorna ca 3-4 min/sida.
- Sallad: Blanda salladen med skivade rädisor och ringla över olja.
- Ta ut morötterna ur ugnen och lägg upp på ett fat. Pressa över citronsaft från de grillade citronhalvorna och strö över sesamfrön och lite färska rosmarinblad.
- Servera den grillade kycklingen med morötter, sallad och hummus.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Snabbgrillad kyckling med honungs- och rosmarinrostade morötter) så används allroundmarinad till minutfiléerna i stället för färdigmarinerad kyckling och det är något vi kommer att testa nästa gång då just denna kyckling blev alldeles för vattnig och seg.
De ugnsbakade morötterna var däremot väldigt goda och har redan gjorts vid ett flertal tillfällen under sommaren, men då utan vare sig rosmarin eller sesamfrön. Det blir festligare med men fungerar bra utan om man bara är ute efter morötternas goda smak. Den färdiga hummusen fick även den godkänt (av de som gillar hummus till att börja med) och kan mycket väl hamna på bordet här fler gånger. 🙂