2011-01-12 (onsdag)
En god wok som tar ungefär en timme att tillaga, mindre om man strimlar snabbt.
1 bit | kassler, putsad och strimlad (ca 300 g efter putsning) |
1-2 stänger | broccoli, i mindre bitar (ca 200 g efter rensning) |
1 litet | blomkålshuvud, i mindre bitar (ca 200 g efter rensning) |
½ st | röd paprika, strimlad |
½ st | purjolök, strimlad |
1-2 st | morötter, strimlade |
rapsolja (att steka i) | |
Wokmarinad: | |
1-2 dl | vatten |
soja, Kikkoman | |
pressad citron | |
½-1 msk | Maizena |
(ev. svartpeppar) | |
Tillbehör: | jasminris |
soja, Kikkoman |
- Förbered kassler, broccoli, blomkål, paprika, purjolök och morötter enligt ovan.
- Koka jasminriset enligt anvisningarna på förpackningen.
- Fräs kasslerstrimlorna samt broccoli- och blomkålsbitarna i lite olja i en wok eller stort stekjärn på relativt hög värme. Rör hela tiden.
- Fräs paprike- och purjolöksstrimlorna i lite olja i ett annat stekjärn efter ett tag. (De behöver inte lika lång stektid.)
- Blanda i paprike/purjo-blandningen i kasslerblandningen.
- Häll wokmarinad-ingredienserna (soja- och citronmängd efter smak) i det tomma stekjärnet. Rör runt, låt koka upp och häll den över kassler-blandningen.
- Låt woken puttra några minuter under lock.
- Servera kasslerwoken med det kokta riset.
Sonen, 8 år: “Kunde du inte lagat något gott i stället?” Tre kasslerstrimlor samt en del ris med ketchup blev sonens middag.
Dottern, 10 år: Älskar jasminris med Kikkoman. Petade även runt i woken och hittade en mängd med ätbara saker.
Pappan: “Den var god kall så den måste varit riktigt god varm.” (Åt sin middag på kvällen – utan att värma den.)
Mamman: “Väldigt gott! Blomkål är inget som vi brukar woka men det visade sig fungera alldeles utmärkt.”
Kommentar: Har man ont om tid så kan man använda sig av en påse frysta wokgrönsaker och eventuellt komplettera med purjo och paprika. Har man tid och ork så är dock denna variant att föredra, tycker i alla fall vi.