2020-09-02 (onsdag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 27 2020 – 4 port.
Barnfamilj.se:s betyg: 3 / 5
Lax: | |
500 g | tinad laxfilé |
0,5 tsk | salt |
0,5 tsk | chiliflakes |
0,5 msk | olivolja (här: rapsolja) |
Broccoli: | |
1 st | broccoli (ca 250 g) |
0,5 msk | olivolja (här: rapsolja) |
lite | salt |
0,5 st | citron, skalet från |
Parmesankräm: | |
1 dl | creme fraiche |
2 msk | majonnäs (här: hemmagjord) |
75 g | grana padano |
0,5 tsk | citronsaft |
1 tsk | honung |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Tillbehör: | |
4 portion | valfritt gryn (här: vit quinoa) |
0,5 st | citron, i klyftor |
- Värm ugnen till 175 grader.
- Tillbehör: Koka gryn enligt anvisning på förpackningen.
- Lax: Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Krydda med salt och chiliflakes. Ringla över olja och stek laxen i ugnen i ca 10-12 min.
- Parmesankräm: Blanda crème fraiche med majonnäs, riven ost, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.
- Broccoli: Dela broccolin i buketter. Skala broccolistammen och skär stammen i skivor. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs broccolin i 3-4 min. Krydda med salt efter smak. Riv citronskal över broccolin.
- Servera laxen med broccoli, kokt gryn, parmesankräm och citronklyftor.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Ugnsbakad lax med grillad broccoli och parmesankräm) så används saften från ½ citron i parmesankrämen i stället för 0,5 tsk och de använder quinoa som det valfria grynet.
Detta var en rätt som familjemedlemmarna antingen tyckte vädligt bra om eller helst hoppade över. De som gillade rätten gjorde det p.g.a. den smakrika laxen, goda broccolin och quinoan som passade väldigt bra in. Ostkrämen var däremot inte lika omtyckt men vissa ansåg att det gav en lite mer intressant smakupplevelse.
Nästa gång rätten tillagas kommer ostsåsen att bytas ut mot någon annan sås medan det övriga gärna äts igen, i alla fall av tjejerna i familjen.