2020-12-18 (fredag)
Rotfruktsgratäng till julbordet
ca ½ st | purjolök |
lite | smör till stekning |
6 st | potatisar (mellanstorlek) |
2 st | palsternackor (normalsmå) |
2 st | morötter (ganska stora) |
ca 3 dl | vispgrädde |
lite | salt och svartpeppar |
- Ansa, skölj och skiva purjolöken. Fräs den i smör i en gryta eller tjockbottnad kastrull.
- Skala rotfrukterna och skiva dem i tunna skivor. Fräs dem tillsammans med purjolöken några minuter.
- Tillsätt grädde, salt och peppar och låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 15 minuter.
- Häll ner grönsakerna i en ugnsfast form och gratinera i 225 grader i ca 30 minuter eller tills gratängen har en fin färg och allt är klart.
- Servera som vegetariskt tillbehör på julbordet.
Kommentar: När vi planerade vårt IKEA-hemma-julbord så var det framför allt rotfruktsgratängen som var saknad och därför beslutade vi oss för att improvisera fram en egen (med grundrecept hittat hos Mitt kök). Bilden på ingredienserna ovan är dock en aning missvisande, då vi hittade en bit purjolök innan vi påbörjade matlagningen. Det finns m.a.o. ingen gul lök i vår gratäng.
Gratängen blev precis så söt och krämig som vi hoppades på så någon justering av receptet kommer inte att behövas göras. Detta kommer garanterat att bli ett stående inslag, antingen vid vårt årliga julbord (om det inte blir på plats i IKEA:s restaurang) eller vid julaftonens julbord. 🙂