2012-01-03 (tisdag)
En enkel men lyxig kladdkaka i 12 st praktiska portionsformar.
90 g | smör |
90 g | mörk choklad |
1 st | ägg |
1,25 dl | strösocker |
1,25 dl | vetemjöl |
0,5 tsk | vaniljsocker |
12 st | Noblesse-chokladbitar, valfri smak (jag använde original) |
lite | florsocker (till garnering) | 12 st | aluminium-portionsformar |
- Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en kastrull på en spisplatta.
- Rör ner socker och ägg i chokladsmöret.
- Tillsätt vaniljsocker och mjöl. Rör klumpfritt.
- Fördela smeten i 12 st aluminiumformar som med fördel ställts ut på bakplåtspappersförsedd plåt.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter, tills ytan är fast men mitten fortfarande är kladdig.
- Lägg en Noblesse på varje kaka när de tagits ut ur ugnen och fortfarande är varma. Låt svalna.
- Pudra kladdkakorna med lite florsocker innan serveringen.
Sonen, 9 år: “Mäktig men jättegod!”
Dottern, 11 år: “Jättegod!”
Pappan: “Smakar som en kompakt, söt kladdkaka när den är halvfryst. Försvann alldeles för snabbt.”
Mamman: “Smakade bäst halvfryst. Lite väl kraftig och söt chokladsmak för min smak men perfekt till att stoppa sötsuget efter en måltid.”
Kommentar: Dessa små portions-kladdkakorna är väldigt enkla att göra, uppskattas av hela familjen och går bra att frysa in. Perfekt att ta fram när man vill ha något litet och sött efter maten. Tack för receptet, svärmor!
(Andra bloggar om: recept, kladdkaka, kakor, familj, Noblesse)