2011-01-07 (fredag)
Vardagsgryta som tar mindre än en timme att tillaga.
400-500 g | färsk skinka i skivor (t.ex. skinkinnanlår) |
lite | smör (att steka i) |
salt och peppar | |
1 st | gul lök, i skivor |
1-2 st | morötter, i skivor |
3-4 dl | vatten |
ca 1 dl | vispgrädde |
1-3 msk | vetemjöl |
½-1 st | köttbuljongtärning, Knorr |
1/2 dl | lingonsylt |
lite | soja, Colorit |
Tillbehör: | potatis |
broccoli | |
lingonsylt |
- Skala och koka potatisen.
- Klipp köttet i smala strimlor och stek dem i lite smör tillsammans med den skivade löken i ett stekjärn (med lock). Salta och peppra efter smak.
- Häll vatten och grädde i stekjärnet och vispa ner vetemjölet, utrört i lite vatten.
- Lägg även ner buljongtärningen, sylten och morötterna i grytan och låt koka upp.
- Låt grytan småputtra under lock tills köttet är klart rakt igenom och morötterna lagom mjuka. Tillsätt eventuellt några droppar Colorit för färgens skull.
- Koka broccolin.
- Servera lingongrytan med kokt potatis, kokt broccoli och eventuellt en klick lingon.
Sonen, 8 år: Undviker skickligt både morötterna och löken men äter resten med god aptit. Broccolin byter han dock ut mot gurkskivor.
Dottern, 10 år: Äter allt (förutom morötterna) utan någon invändning.
Pappan: Väldigt nöjd med maten.
Mamman: “Mycket gott!”
Favorit-i-repris-kommentar: Från början använde vi det här receptet på lingongryta men med tiden så har det utvecklats till att se ut som ovan.
(Andra bloggar om: mat, recept, gryta, middag, familj, husmanskost)