2011-01-19 (onsdag)
En smakrik torsk som kokas i en tomat/persilje-sås. Tar ca 50 minuter.
400 g | torskfilé i block, halvtinad |
1 st | rödlök |
lite | rapsolja |
3 st | tomater |
2 dl | crème fraîche |
1 dl | hackad persilja |
2 msk | pressad citron |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar |
½ dl | vatten |
Tillbehör: | jasminris |
valfri sallad |
- Koka riset.
- Dela det halvtinade torskblocket i två-centimeters-tjocka skivor.
- Skala, hacka och fräs löken i lite olja i en vid kastrull.
- Skålla, skala och tärna tomaterna.
- Blanda i crème fraîche, hälften av persiljan, det mesta av tomattärningarna samt citron, salt och peppar i kastrullen. Rör runt.
- Låt såsen puttra i några minuter.
- Lägg ner fisken i såsen och späd ev. med vattnet. Låt sjuda i 8-10 minuter, tills fisken är genomkokt.
- Garnera med resten av den hackade persiljan och tomattärningarna.
- Servera den kokta torsken med såsen, jasminriset och något grönt.
Sonen, 8 år: Smakade fisken men tyckte inte om den. Åt gårdagens pasta med ketchup i stället.
Dottern, 10 år: Äter en hel del av både ris och fisk. Såsen tyckte hon däremot inte om, den var alltför stark.
Pappan: Tål inte fisk utan fick stekt kotlett till riset i stället och var nöjd med det.
Mamman: “Inte dumt alls. Håller med dottern om att den var lite stark men det tyckte jag var ett plus. En rätt jag gärna lagar fler gånger.”
Kommentar: Denna gång höll jag mig nästan helt till originalreceptet, som jag hittade på coop.se. Eventuellt kan man ju minska mängden svartpeppar och kanske även citronmängden till en början och sedan smaka av mot slutet om man är den försiktiga typen.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, fisk, torsk, barn, familj)
Denna rätten blev en riktig poppis stug’n!
Mohammed 4år: “Jääättegott!” Åt upp allt och bad om mer