Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2006-12-11 (måndag)
Lussekatter

30 st lussekatter, med eller utan saffran och pärlsocker.

175 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 3/4 – 2 dl socker
(1 g saffran, finstött)
ca 1,5 liter vetemjöl
1-2 st ägg (till pensling)
60 st russin (till garnering)
(pärlsocker till garnering)
  1. Smält matfettet och häll i mjölken.
  2. Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
  3. Lös upp jästen i lite av vätskan i en degbunke.
  4. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker samt eventuellt saffran.
  5. Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
  6. Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
  7. Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
  8. Baka ut till lussekatter och garnera med russin.
  9. Lägg lussekatterna på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.
  10. Pensla bröden väl med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker.
  11. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225-250 grader i 5-10 minuter.
  12. Låt lussekatterna kallna under bakduk.

Sonen, 4 år: “Mums!” Åt dock bara russinen.
Dottern, 6 år: Tyckte verkligen om lussekatterna.
Pappan: Han är anledningen till att våra lussekatter inte är gula och fina. Han älskar smaklösa lussekatter.
Mamman: “Utan saffran smakar lussekatterna som vanliga, goda bullar. Goda, men utan det där lilla extra.”

Kommentar: Receptet jag utgår från heter saffransbröd och finns i “Rutiga kokboken” från ICA bokförlag. Här är det dock lite annorlunda.

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se