2006-12-11 (måndag)
30 st lussekatter, med eller utan saffran och pärlsocker.
175 g | smör/margarin |
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
½ tsk | salt |
1 3/4 – 2 dl | socker |
(1 g | saffran, finstött) |
ca 1,5 liter | vetemjöl |
1-2 st | ägg (till pensling) |
60 st | russin (till garnering) |
(pärlsocker till garnering) |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av vätskan i en degbunke.
- Tillsätt resten av vätskan, salt, socker samt eventuellt saffran.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Baka ut till lussekatter och garnera med russin.
- Lägg lussekatterna på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla bröden väl med uppvispat ägg. Strö ev. över pärlsocker.
- Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225-250 grader i 5-10 minuter.
- Låt lussekatterna kallna under bakduk.
Sonen, 4 år: “Mums!” Åt dock bara russinen.
Dottern, 6 år: Tyckte verkligen om lussekatterna.
Pappan: Han är anledningen till att våra lussekatter inte är gula och fina. Han älskar smaklösa lussekatter.
Mamman: “Utan saffran smakar lussekatterna som vanliga, goda bullar. Goda, men utan det där lilla extra.”
Kommentar: Receptet jag utgår från heter saffransbröd och finns i “Rutiga kokboken” från ICA bokförlag. Här är det dock lite annorlunda.
(Andra bloggar om: recept, jul, lussekatter, saffransbröd, kakor, barn, familj)