2007-01-20 (lördag)
Lite mindre än en timme tar det att tillaga denna vegetariska gryta.
3 dl | röda linser, Risenta |
6 dl | vatten |
1 st | grönsaksbuljongtärning, Knorr |
1 st | gul paprika |
1 st | morot |
1 st | gul lök |
½ st | purjolök |
2 msk | tomatpuré |
1 brk | hela tomater, 400 g |
1 krm | svartpeppar, grovmalen |
ris (till 4 pers) | |
tomater, gurka |
- Koka riset.
- Koka linserna ca 10 minuter under lock i grönsaksbuljongen.
- Skala och råriv moroten.
- Skala och hacka löken.
- Fräs den gula löken i några minuter i ett stekjärn med flytande Milda.
- Häll i paprikan och morötterna och fortsätt att fräsa några minuter till.
- Häll i tomaterna, purjolöken, tomatpuré och peppar och rör runt.
- Låt puttra ca 5 minuter.
- Blanda i linserna och låt puttra i ca 10 minuter.
- Servera linsgrytan med kokt ris och en blandad sallad.
Sonen, 4 år: Smakar inte grytan, men äter ris med ketchup och lite gurka.
Dottern, 6 år: Smakar grytan, men tycker inte om den. Äter inte lika mycket ris som sonen, men vräker i sig gurk- och tomatbitar.
Pappan: “Den var god. Det behövdes grönsaker till, och det hade vi ju.”
Mamman: “Mycket god smak och konsistens.”
Kommentar: Mitt försök att få familjen att äta linser gick bättre än väntat. 3 av 4 smakade den och 2 av 4 tyckte om den. Inget dåligt resultat.