2011-08-19 (fredag)
Ett snabb- och lättbakat bröd som blir ett uppskattat mellanmål till barnen när de kommer hem från skolan.
4 dl | vetemjöl |
2 ½ dl | havregryn |
2 tsk | bakpulver |
1 tsk | salt |
1 st | äppel, grovrivet |
100 g | smör eller margarin |
2 dl | filmjölk |
(rapsolja till muffinsblecket) |
- Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, salt och äppel-riv i en bunke.
- Blanda även ner smöret i bunken. Går lättast med fingrarna.
- Häll i filmjölken och rör med en slev/gaffel tills det blandat sig någorlunda.
- Fördela degen i lätt inoljade hjärt-muffinsformar. (Andra formar går naturligtvis också bra. Vill man inte använda formar går det bra att behandla degen som en vanlig scones-deg, se recept här.)
- Grädda mitt i ugnen, i 225 grader, ca 10 minuter.
- Servera sconesen delade med smör och något pålägg, t.ex. ost, marmelad eller skinka.
Sonen, 9 år: “Dessa var jättegoda!…. men en halv räcker.” Han åt dem utan att dela dem eller ha något pålägg på och tröttnade därför på smaken efter ett tag.
Dottern, 10 år: Hon stekte lite äggröra och hade smör, ost, tomat och skinka på sin delade scones och var väldigt nöjd med sin “efter-skolan-måltid”.
Mamman: “Ett luftigt och matigt bröd som blev väldigt gott delat med smör och skinka emellan. Smakar varken äppel eller havregryn men är väldigt gott ändå.”
Kommentar: Satsen ger endast sex stora scones men fler behöver vi inte eftersom de är godast nygräddade. Perfekt “efter-skolan-mat” som de lite större barnen klarar av att svänga ihop själva. Tar runt en halvtimme att få klara.
(Andra bloggar om: recept, mat, scones, bröd, barn, familj, mellanmål)