2007-03-10 (lördag)
Receptet ger fyra mycket stora tacobiffar och tar ca 75 minuter att tillaga.
400 g | blandfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1½ tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, malen |
1/2 tsk | taco bordskrydda, Santa Maria |
1 msk | gul lök, finhackad |
——- | |
spaghetti, Kungsörnen (till 4 pers.) | |
några | körsbärstomater |
3/4 st | gurka |
ca 1/4 st | gul lök |
lite | (raps)olja |
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla minst 10 min.
- Rör ner ägg, salt, peppar och lök i ströbröd-blandningen.
- Lägg i köttfärsen och arbeta samman med en gaffel tills allt är väl blandat.
- Forma till fyra stora, ganska tunna biffar.
- Lägg biffarna i en smord ugnsfast form.
- Ställ in formen i mitten av ugnen i 175 grader.
- Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
- Ta ut biffarna efter ca 35-40 minuter.
- Skölj och dela tomaterna och gurkan i mindre bitar.
- Skala och hacka löken i minibitar.
- Blanda en del av gurkan, tomaten och löken med lite olja.
- Servera färsbiffarna med spaghetti och blandad sallad.
Sonen, 4 år: Inte så glad för biffen, men äter desto mer spaghetti och gurka.
Dottern, 6 år: Åt mer biff nu än förra gången. Tyckte tydligen om taco-smaken. Tyckte även om spaghettin, vilket hon däremot inte brukar göra. Salladen åt hon glatt av, med lök och allt.
Pappan: Ville inte ha körsbärstomater, lök eller olja i sin sallad. Fick vanlig, tråkig tomat och gurka istället. Resten av maten hade han iallafall inget att klaga på.
Mamman: Mycket god färsbiff! Hade föredragit någon form av potatis till istället för spaghetti, men detta fungerade det också. Gott med lök i salladen för en gångs skull.
Kommentar: Relativt snabbt och enkelt att göra hemmagjorda biffar i ugnen. Tacosmaken var dock mycket svag, får nog öka kryddmängden nästa gång.
Favorit-i-repris-kommentar: Ändrade kryddningen jämfört med 06-11-10. Båda varianterna var goda. Däremot var de ugnsstekta potatisarna godare än spaghettin. Tjänar dock nästan 45 minuter på att välja pastan.