2007-05-05 (lördag)
Enkelt recept på rabarberkaka som görs i ugnsform och skärs upp i portionsbitar.
3-4 st | rabarberstänger (ca 300 g) |
4 st | ägg |
3 dl | socker |
3 dl | vetemjöl |
1 ½ dl | pärlsocker |
100 g | margarin |
- Skala rabarberna och skär de i centimetertjocka bitar.
- Smöra en ugnsfast form, ca 25×35 cm.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Rör ner mjölet i äggblandningen.
- Häll smeten i formen.
- Lägg rabarberna, med snittytan uppåt, ganska tätt intill varandra ovanpå smeten.
- Strö ut pärlsockret ovanpå rabarberna.
- Skär tunna skivor av margarinet och lägg ovanpå pärlsockret.
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
- Servera kakan halvljummen med lite glass.
Pappan: “Mums! Mycket god, speciellt till glass.” Äter nästan hela kakan själv, dock inte allt på samma dag.
Mamman: “Mycket smaskigt. Söt-syrlig utan att vara så sur så att tårna rullar ihop sig. Är godast halvljummen, men fungerar även kylskåpskall.”
Kommentar: Kakan är mycket lättbakad. Det tar ca 45 minuter att svänga ihop den + 30 minuter i ugnen. Receptet klippte jag ut från en gammal veckotidning för många år sedan, så vem som ska ha äran vet jag inte.