2007-09-26 (onsdag)
Ett recept på en väldigt god, men inte för söt, kladdkaka.
100 g | margarin (+ lite extra att smörja formen med) |
2 st | ägg |
2½ dl | socker |
1½ dl | vetemjöl |
2 tsk | vanillinsocker |
½ tsk | bakpulver |
4 msk | kakao |
- Smält margarinet och låt det svalna.
- Smörj en rund form med löstagbar kant.
- Blanda mjöl, vanillin, bakpulver och kakao i en skål.
- Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål.
- Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
- Rör ner det smälta margarinet i äggsmeten.
- Häll smeten i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 175 grader i 22-23 minuter. (OBS! Minska tiden om ni vill ha den riktigt kladdig.)
- Låt svalna.
- Servera kladdkakan med vaniljglass eller vispad grädde och ev. konserverade mandariner.
Sonen, 5 år: Tycker om praktiskt taget alla sorters chokladkakor.
Dottern, 6 år: Är helt tokig i kladdkaka, äter tills hon mår illa om man inte stoppar henne.
Pappan: Väldigt glad för kladdkakor och har därför blivit riktigt duktig på att baka dem själv. Den här gången blev den dock lite för kladdig för hans smak, sa han. Det märktes däremot inte när han åt.
Mamman: Har testat många olika recept på kladdkakor, men de flesta är för söta och en del är för salta. Denna kladdkakevariant är precis lagom söt.
Kommentar: Eftersom ingen av oss tycker om den hårda ströbrödskanten som det i vanliga fall blir på kladdkakan så testade vi, med risk för att kakan skulle kleta sig fast i formen, att utesluta ströbrödet helt. Resultatet blev kanon, kakan lossnade utan problem och alla var nöjda.
Jag får även tillägga att ingen av oss gillar för kladdiga kladdkakor, så om ni vill ha dem riktigt geggiga så får ni minska tiden.
Har provat denna kladdkaka, men vill hellre påstå chokladsockerkaka om man skall grädda den 22-23 minuter för då är den genomgräddad. Andra gången grädda jag i 15 minuter och den blev lite kletig dock inte mycket men blev bättre. Och god, inte alltför söt som en del brukar vara. Mycket bra recept.
Har inte sett denna sida förrän för 3 dagar sen och blev frälst. Vilken bra sida, lätt att hitta på, enkla och bra recept, inget krångel. Kanon! Kommer att besöka denna sida ofta framöver. Kram kram
@Anneli, Tack för bra feedback, även om mitt svar kommer några år för sent. 😉
Om man inte vill ha ströbröd så kan man använda mjöl. Funkar lika bra om inte bättre om man vill slippa den hårda kanten.