2006-05-22 (måndag)
Gott recept som finns lite överallt, bl.a. hos Coop. Trots att jag här ökat mängden gentemot originalet tog allt slut mycket snabbt.
500 g | fläskfärs |
5 msk | ströbröd |
1,25 msk | potatismjöl |
2,5 dl | mjölk |
1,5 tsk | salt |
1 st | ägg |
1,5 krm | svartpeppar |
1,25 msk | gul lök, råriven |
1,25 tsk | oregano |
– – – – – – – | |
ca 1,3 kg | potatis (ca 1 kg utan skal) |
2 st | gula lökar |
5 st | morötter (ca 400 g) |
5 dl | buljong, Knorr (tärning) |
2 msk | flytande Milda |
1 msk | äkta soja |
lingon |
1. Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt det svälla 10-15 min.
2. Lägg i färs och salt och blanda väl.
3. Rör ner ägg, peppar, smulad oregano och lök.
4. Forma smeten till en limpa på ett stort ugnssäkert fat.
5. Skala potatis, lök och morötter.
6. Skär potatis och lök i klyftor, morötterna i tunna skivor.
7. Koka lök och morötter i buljongen ca 5 min. Spara buljongen.
8. Lägg potatis, lök och morötter runt färsen.
9. Ringla över flytande Milda och pensla med soja.
10. Sätt in fatet mitt i ugnen i 250 grader, minska värmen till 175ºC och stek i ca 60-70 minuter.
11. Ös med 1½ dl av buljongen efter halva tiden.
12. Servera köttfärslimpan med de ugnsstekta grönsakerna och lingon.
Sonen, 3 år: Gnager i sig några morötter. Motvilligt.
Dottern, 5 år: Äter en hel del köttfärslimpa och lingon.
Pappan: “Köttfärslimpan är mycket godare så här än med kokt potatis.”
Mamman: Tyckte om maten.
Kommentar: Det tar 2-2½ timme att tillaga denna goda rätt, så starta med middagen i god tid.