2007-10-29 (måndag)
Ca en timme tar det att tillaga denna maränglika äppelkaka.
1 st | ägg |
3 st | äpplen |
1 msk | strösocker |
1½ dl | strösocker |
1½ dl | vetemjöl |
½ tsk | bakpulver |
1 dl | kokande vatten |
(ev. florsocker till garnering) |
- Skölj, skala och skiva äpplena. Lägg dem i en rund form, ca 23 cm i diameter, och strö över 1 msk socker.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölblandningen.
- Bred ut smeten över äppleskivorna. (Geggigt värre.)
- Häll det kokande vattnet över kakan och ställ in i ugnen.
- Grädda ca 30 minuter i 200 grader.
- Låt svalna, pudra eventuellt med florsocker.
- Servera äppelkakan med vaniljglass.
Sonen, 5 år: Åt en halv portion, men tröttnade tydligen på smaken efter det. “Vet du vad? Jag tycker bäst om äppelkaka utan äpplen.” Glassen försvann dock utan problem.
Dottern, 6 år: Ville först inte smaka, men när hon väl gjorde det så åt hon två portioner i ett naffs. Mycket väl godkänd.
Mamman: “Tyckte först att den såg lite platt och slibbig ut, men den var jättegod. Lagom söt, med ett knaprigt och segt täcke.”
Kommentar: Receptet är hämtat från aftonbladet.se.
Citat från köket:
Dottern lyssnar intresserat medan jag läser upp receptet, sedan tittar hon fundersamt på mig och säger: “Ska du hälla vattnet när det kokar? Jag tror inte det är så bra idé, mamma.” (Här har vi en smart tjej som sett sin mamma in action i köket förut.)
(Andra bloggar om: recept, äppelkaka, äpplekaka, familj, matblogg, barn)