2013-03-30 (lördag)
Krydd-stark kyckling som marineras över natten och tillagas hel i ugn.
1 st | hel kyckling (färsk eller tinad, ca 1,5 kg) |
Marinad: | |
1 dl | rapsolja |
0,5 dl | citronsaft (nästan en citron) |
3 st | vitlöksklyftor, hackade |
1 st | röd chili, urkärnad och finhackad |
2 tsk | flingsalt |
2 krm | svartpeppar |
Kryddsmör: | |
50 g | smör, rumsvarmt |
3 msk | persilja, hackad |
1 st | gul lök, finhackad |
1 nypa | flingsalt |
Tillbehör: | |
ugnsrostade rotfrukter (se recept) | |
sambal-sås (se recept) | |
kokt broccoli |
- Dela kycklingen längs med bröstbenet och vik upp den som en bok och placera den i en ugnsform.
- Blanda rapsolja, citronsaft, hackade vitlöksklyftor, finhackad chili, flingsalt och svartpeppar till en marinad. Häll den över kycklingen och gnid in den ordentligt. Täck med plastfolie och låt den marineras i kylskåpet över natten (eller minst en timme). Vänd kycklingen några gånger under tiden.
- Rör ihop smöret med hackad lök, persilja och en nypa salt.
- Ta av plastfolien från kycklingformen, sätt ugnen på 250 grader grill och låt kycklingen grillas under grillelementet med skinnsidan upp tills det fått lite färg och blivit krispigt. Gör sedan likadant med undersidan av kycklingen.
- Slå sedan av grillfunktionen och sänk ugnsvärmen till 175 grader medan du gnider in lök- & persiljesmöret runt kycklingen. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen, salta och peppra och låt den stekas i ca 50 minuter, eller tills den är helt genomstekt (dvs när klar vätska rinner ut när du skär ett snitt i lårets tjockaste del).
- Servera kycklingen med t.ex. ugnsrostade rotfrukter, kokt broccoli och en crème fraîche-sås.
Sonen, 10 år: Är inte så glad för nya rätter men åt förvånansvärt mycket av både kyckling, potatis och sås.
Dottern, 12 år: Fick kidneybön-biffar till sina ugnsrotfrukter i stället för kycklingen. Var väldigt nöjd med det.
Pappan: Tog, naturligtvis, kycklingfilén och fick medge att den faktiskt smakade gott, precis som rotfrukterna och broccolin. Även han var nöjd med sin middag.
Mamman: “Mmm… så gott med lite tydliga smaker och andra delar av kyckling än bara kycklingfilén. Passade väldigt bra tillsammans med tillbehören. En otroligt god rätt som jag vill göra fler gånger.”
Kommentar: Så här i påsktider ville vi (eller i alla fall mamman) testa ett nytt kycklingrecept och valet föll då på Djävulskycklingen från tasteline. Receptet är en aning justerat i förhållande till originalet men resultatet blev likväl väldigt lyckat.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, barn, familj, kyckling)