2007-12-30 (söndag)
Mycket god kaka som tar ca en timme att tillaga.
100 g | margarin eller smör |
2 st | ägg |
1½ dl | strösocker |
2 dl | vetemjöl |
1 tsk | bakpulver |
½ dl | vispgrädde |
— | |
100 g | margarin eller smör |
1 dl | strösocker |
2 msk | vetemjöl |
2 msk | mjölk |
50-70 g | mandelspån |
- Smält margarinet. Låt svalna.
- Vispa ägg och socker.
- Blanda mjöl och bakpulver.
- Häll mjölblandningen, fettet och grädden i äggsmeten. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord (och ev. bröad) form med avtagbar kant.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter i 175 grader.
- Under tiden blandar du margarin, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.
- Värm allt medan du rör försiktigt. När smöret smält blandar du i mandelspån. Glasyren är klar när allt blandat sig och börjat att tjockna.
- Ta ut kakan ur ugnen, bred glasyren på kakan.
- Grädda kakan i ytterligare ca 10-20 minuter eller tills den fått tillräckligt med färg, fast nu i mitten av ugnen.
- Låt kakan svalna lite innan den serveras.
Sonen, 5 år: “Super-smarrigt!” Åt en stor bit, sedan tog han en bit till som han dock inte ville äta glasyren på. Han var väl för mätt.
Dottern, 7 år: Även hon var väldigt förtjust i kakan. Åt en och en halv stor bit.
Pappan: “Utsökt!”
Mamman: “Mycket god. Älskar toscakakor.”
Kommentar: Sonen bestämde att vi skulle baka en tosca-kaka, så han och jag tillbringade en underhållande timme ihop i köket. Skoj med hjälpsamma och glada barn!
(Andra bloggar om: recept, toscakaka, tosca, familj, matblogg, barn, baka)