2014-12-18 (torsdag)
Den sista biten av “inför-jul-skinkan” blev en klassisk pytt-i-panna.
6-8 st | potatisar, normalstora |
½ st | gul lök |
lite | smör (att steka i) |
1-2 st | skivor av julskinka, halvtjocka |
salt | |
svartpeppar, malen | |
ev. annan krydda som Piffi Allkrydda |
- Skala och hacka löken.
- Skala och skär potatisarna i små tärningar.
- Stek potatistärningarna i lite smör i ett stekjärn tills potatisen är halvmjuk.
- Tillsätt även lökhacket och låt steka tills allt är klart rakt igenom och har fått en fin färg.
- Krydda med salt och peppar.
- Tärna julskinkan fint och låt den steka med i pytten några minuter.
- Smaka eventuellt av med mer kryddor.
- Servera pytten tillsammans med stekt ägg samt rödbetor och/eller ketchup.
Sonen, 12 år: Sonen vill helst inte ha något av pytten då stekt potatis aldrig varit något han gillat.
Dottern, 14 år: “Mmm… detta är jättegott… det är bättre utan skinkan men det fungerar så här också.”
Pappan: Pappan är väldigt glad för stekt potatis i vanliga fall så denna pytt föll honom väldigt väl i smaken.
Mamman: “Mycket god rätt som är något av en tradition här när julskinkan gjort sitt, så att säga.”
Kommentar: Julskinkan som vi tillagade för en tid sedan, och som främst blivit uppskattade skink-mackor, var nu nere på den sista lilla biten och fick därför bli del av en hemlagad pytt. Mycket uppskattad utav tre av fyra familje-medlemmar, vilket får ses som ett klart godkännande. 🙂
(Andra bloggar om: recept, mat, lunch, rester, julskinka, familj, barn)