2015-06-23 (tisdag)
God, mild fisk som uppskattades av alla medan den sötstarka såsen fick ett mer blandat mottagande.
Ugnsbakad torskrygg: | |
ca 400 g | torskrygg (3-4 st) |
lite | salt och svartpeppar |
olja (till ugnsformen) | |
BBQ-sås: | |
½ st | gul lök |
lite | rapsolja (att steka i) |
1 st | röd paprika |
1 st | gul paprika |
2 msk | rödvinsvinäger |
ca ½ dl | strösocker (minska eventuellt mängden) |
1 brk | krossade tomater (400 g) |
½ dl | chilisås (ev. hot) |
lite | salt och svartpeppar |
Tillbehör: | |
3-4 port. | jasminris |
lite | gurka (eller blandad sallad) |
- Sätt ugnen på 175 grader och tillaga riset enligt förpackningens anvisningar.
- Barberque-sås: Skala och hacka löken. Fräs den i lite olja i en kastrull.
- Skölj, kärna ur och tärna paprikorna i små bitar och låt dem fräsa med i några minuter.
- Tillsätt rödvinsvinäger, socker, krossad tomat, chilisås, salt och peppar och låt såsen koka på svag värme i ca 15 minuter. Smaka ev. av med mer salt och peppar.
- Torskrygg: Lägg torskryggsbitarna i en smord ugnsform. Salta, peppra och sätt in formen mitt i ugnen i ca 15 minuter.
- Packa det kokta riset i en lämplig serveringsform / kopp och lägg upp portionsvis på tallrikar.
- Servera riset tillsammans med den ugnsbakade torsken, bbq-såsen och någon grönsak / blandad sallad.
Sonen, 12 år: “Nää… varför har du lagt fisken i såsen?” var det första han sade när han såg tallriken. Försiktigt “räddade” han torskryggen från såsen och åt upp allt, förutom själva såsen förstås. Fisken och riskupolen fick i alla fall godkänt, vilket får ses som ett bra betyg på middagen.
Dottern, 14 år: För en gångs skull så reagerade barnen exakt likadant. Inte heller dottern gillade såsen (som de lurades att smaka p.g.a. fiskens placering) men allt det övriga slank ner utan protester.
Mamman: “Jag är inte helt övertygad av såsen, men den är intressant med sin mix av både sött och starkt och efter ett tag så blev man van. Helheten med den mycket goda torsken och riset blev dock en fullt godkänd middag. Lite justeringar i såsen blir det dock till nästa gång.”
Kommentar: Enligt originalreceptet på ica.se så “ska” såsen mixas, men det steget hoppade jag över då jag ville ha lite tuggiga bitar i såsen. Dessutom så har de med både vatten och tomatpuré i sin version, medan jag ökade mängden krossade tomater och tog extra stark chilisås i stället. Vid nästa försök kommer jag även att minska mängden socker en hel del då den blev lite väl söt.
(Andra bloggar om: recept, mat, middag, fisk, torsk, sås, barn, riskupol)