2015-08-15 (lördag)
Kräfttallrikens alla nödvändigheter, inkl. kräftor, paj, bröd, sparris, svampar och romsås
kräftor (här: ICA:s Jumbokräftor: stora kinesiska kräftor) | |
Västerbottenostpaj (se recept) | |
romsås (se recept) | |
baguetter med svampstuvning (se recept) | |
minibaguetter | |
lättkokt sparris |
- Kräftorna: Om ni väljer kräftor från frysen – tänk på att vissa tar två-tre dagar i kylskåp för att tinas på bästa sätt. Var m.a.o. ute i god tid och läs på förpackningen.
- Västerbottensostpajen: Ostpajen kan tillagas dagen innan och sedan värmas lite lätt innan det är dags att äta, eller ätas kall om man föredrar det.
- Romsåsen: Både majonnäsen, som ingår i romsåsen, och själva romsåsen kan förberedas dagen innan.
- Svampstuvning: Svampstuvningen går även den att göra i förväg. Strax innan det är dags att äta läggs stuvningen på baguetterna och gratineras i ugnen.
- Baguetterna: Snabbt och enkelt får man varma och krispiga baguetter till kräftskivan genom att köpa färdiga mini-baguetter som ska bakas ett antal minuter i ugnen innan servering.
- Sparris: Skölj de gröna sparrisarna (som ej behöver skalas) och skär av den nedre, hårdare delen. Koka sparrisen i några få minuter i lättsaltat vatten så att de blir nätt och jämnt mjuka.
- Servera kräftorna tillsammans med romsåsen (som fungerar som en utmärkt dippsås till det mesta), Västerbottenostpajen, baguetterna (med och utan svampstuvning) och den lättkokta sparrisen.
Sonen, 13 år: Sonen hade jätteroligt under hela “kräftskivan” då han undersökte kräftorna i detalj med både kräftkniv och tång. Han smakade även en bit kräfta men tyckte att det smakade som en “slemmig räka” och föredrog att förhöja stämningen med sin entusiasm kring kräftundersökningen.
Dottern, 14 år: Dottern var inte imponerad av lukten från vare sig kräftorna, osten, svampen eller sparrisen utan smet snabbt upp på sitt rum i stället.
Pappan: Pappan (som är totalt ointresserad av alla vattendjur) deltog i middagen, men höll sig borta från alla de “riktiga” smårätterna.
Mamman: “Jättegott med kräftor och alla de tillhörande smakerna. Alla smårätterna måste vara med även nästa år, då de var supergoda allihopa. Det enda som kan justeras är att det behövs betydligt fler sparrisar samt att ostpajen gärna kan innehålla en lite mildare ost. Annars var det snudd på perfekt.”
Kommentar: Efter många års väntan så blev det en “familjekräftskiva” till slut. Den blev inte alls som mamman föreställt sig, men alla var nöjda (både de som fick vara med och de som “slapp”) och det är ju huvudsaken. 😀
Att det skulle vara “nödvändigt” med alla dessa sidorätter får tas med en gnutta salt. Vissa nöjer sig med kräftor och rostat bröd medan andra inte kan tänka sig en kräftskiva utan snapsar och hela partysetet med färgglada hattar, haklappar o.s.v. Hur ni än väljer att avnjuta era kräftor så hoppas jag att ni får/fick lika stor tur med kräftorna som vi hade denna gång. 😀
(Andra bloggar om: mat, recept, kräftor, kräftskiva, middag, tillbehör, familj)