2008-05-08 (torsdag)
Runt 1½ timme kan sex stora bakpotatisar behöva vara i ugnen för att bli klara.
4-6 st | bakpotatisar, stora |
4-6 st | fläskkarréer i skivor |
Grillolja allround, Santa Maria | |
Grillkrydda, Santa Maria | |
—— | |
vispgrädde | |
smör eller margarin | |
salt | |
hackad lök | |
blandad sallad (två enkla förslag finns här och här) |
- Smörj in kotletterna med lite grillolja och låt dem stå i kylskåpet och marineras ett tag, helst några timmar.
- Tvätta potatisarna, stick dem med en sticka och sätt in dem mitt i ugnen på galler i en ugnsform i 200 grader ca 1½ timme.
- Ta fram köttet från kylskåpet ca en halvtimme innan du ska grilla. Torka av grilloljan och krydda med grillkryddan. Grilla några minuter per sida tills det är klart.
- Förbered en eventuell blandad sallad.
- Servera de grillade karrékotletterna med bakad potatis och en blandad sallad. Potatisen kan man fylla med t.ex. smör, vispgrädde, hackad lök och lite salt.
Sonen, 5 år: Tyckte om både kött, potatis och gurka. Mycket nöjd.
Dottern, 7 år: Är inte så förtjust i kött men åt en del. Den bakade potatisen, som förresten var hennes idé, försvann dock snabbt.
Pappan: Föredrar kaffegrädde framför vispgrädde men verkade inte lida nämnvärt. Allt annat var han väldigt nöjd med.
Mamman: “Detta var riktigt, riktigt gott. Varför har vi inte bakad potatis oftare? Passar väldigt bra tillsammans med grillat. Köttet var även det jättegott. Blir förmodligen en repris ganska snart.”
Kommentar: Mycket uppskattad grillmiddag som vi kommer försöka att upprepa så snart som möjligt.
Det är stadardrätten hemma hos mina föräldrar. Eller ungefär, ryggbiff, bakpotatis med smör och en sallad med tomat, rödlök, olivolja, flingsalt och lite socker för att lyfta fram tomaternas smak!
Gott!
Ett tips är att koka potatisen först innan du bakar in den i folie och lägger i ugnen, på så sätt behöver det inte ta så lång tid!