2008-07-16 (onsdag)
Ett enkelt recept på äppelpaj som tar ca en timme att göra.
2 st | äpplen, ganska små |
2 st | ägg |
2 dl | strösocker |
2 dl | vetemjöl |
25-50 g | margarin (plus lite att smörja formen med) |
1-2 msk | pärlsocker |
(ev. Hemlagad vaniljsås, se recept) |
- Smörj en pajform lite lätt.
- Skölj, skala och skiva äpplena.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Tillsätt mjölet och vispa tills det blir en jämn smet.
- Häll smeten i pajformen och placera äppelbitarna ovanpå. Tryck till lite.
- Skär tunna skivor av margarinet och placera ut jämnt över pajen.
- Strö över pärlsockret.
- Grädda 30-35 minuter i 175 grader.
- Låt svalna.
- Servera pajen med t.ex. vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller marsansås.
Sonen, 5 år: “Jag tyckte att degen var jättegod”. Vaniljsåsen och pajdegen tyckte han om, men äpplebitarna var han inte så förtjust i.
Dottern, 7 år: Tyckte den var jättegod och tog en extrabit.
Pappan: “Jättegod äppelpaj, jag kunde inte gjort det mycket bättre själv.”
Mamman: “Mycket god. Söt, mjuk och knaprig.”
Kommentar: Enkelt och gott och en bra variation till den vanliga smulpajen.
(Andra bloggar om: recept, äppelpaj, äpplen, familj, matblogg, barn)
[…] Äppelpaj […]