2018-01-02 (tisdag)
Rester av hovmästarsås kommer till nytta i denna vardagsrätt med torskfilé och gräddig sås.
400 g | fryst torskfilé (tinad) |
4 st | schalottenlökar i ringar |
1 msk | smör |
½-1 kruka | persilja |
½ tsk | salt |
1 dl | vispgrädde |
1 dl | hovmästarsås |
1 krm | vitpeppar, malen |
ca ½ tsk | saft från citron |
ca ½ tsk | vitvinsvinäger |
Tillbehör: | |
långkornigt ris | |
kokta ärter | |
blandad sallad |
- Skala och skär schalottenlökarna i ringar som sedan får fräsa lite i smöret i en stekpanna.
- Lägg den stekta löken i en ugnssäker form och klipp valfri mängd persilja över.
- Lägg torskfiléerna i ugnsformen, salta och droppa blandad citronsaft och vitvinsvinäger över fisken.
- Vispa grädden och blanda i hovmästarsås och peppar. Fördela grädden över torsken.
- Gratinera i 225 grader i 20-25 minuter.
- Servera med ris, ärtor och en blandad sallad.
Kommentar: Inspirationen till detta recept hittade vi på mathem.com när vi letade efter ett bra sätt att ta tillvara på hovmästarsåsen efter att julens tillhörande gravade lax tagit slut. Det visade sig vara en riktigt god fiskgratäng där såsen blev lite mildare i och med den vispade grädden. Fisken i sig var väl ingen höjdare, eller som dottern uttryckte det “fisken var lika torr som i skolan”, men smakmässigt så var det en helt OK vardags-lösning som slog alternativet (att slänga resterna av hovmästarsåsen).
(Andra bloggar om: recept, torsk, middag, jul, julmatsrester)