Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2018-12-14 (fredag)
långkål hackad grönkål grönkål

Hemlagad långkål gjord på färdighackad grönkål.

1 pkt färsk grönkål (här: 275 g,sköljd och hackad från ICA)
liten vitkåls-klyfta
lite spad från kokt julskinka
lite vatten (att dryga ut skinkspadet med)
lite smör (att steka i)
lite vispgrädde
lite salt och svartpeppar (att smaka av med)
lite strösocker (att smaka av med)
  1. Skölj grönkålen för säkerhets skull (även om det står att den är sköljd och redo att användas).
  2. Strimla en liten bit vitkål.
  3. Lägg över all kål i en stor gryta. Häll över skinkspadet och fyll på med vatten tills kålen täcks.
  4. Låt kålen koka tills den blir mjuk, ca 15-30 minuter.
  5. Ta upp kålen och låt den rinna av.
  6. Krama ur så mycket vatten som möjligt, när den svalnat, och ta bort grova stjälkbitar.
  7. Fräs grönkålen i smör under omrörning.
  8. Späd med grädde, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter.
  9. Servera långkålen som ett tillbehör på julbordet.

Kommentar: Förra året så gjorde vi ett första försök med en färdigsköljd och hackad grönkål (se recept: “Långkål (av färdighackad grönkål och grönsaksfond)“) och trots att man i stället för att behöva skölja och repa loss bladen från de grova stjälkarna fick rensa ut de många grova stjälkbitar så gjorde vi ett nytt försök i år.

Denna gång använde vi oss dock av skinkspad och tillsatte en liten skiva strimlad vitkål, precis som vi brukar göra i vanliga fall (se recept: “Långkål (av grönkål)“) och detta blev ännu bättre. 🙂

Observera att detta endast ger en liten sats med långkål som inte räcker till mycket mer än en-två personer.

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se