2018-12-14 (fredag)
Hemlagad långkål gjord på färdighackad grönkål.
1 pkt | färsk grönkål (här: 275 g,sköljd och hackad från ICA) |
liten | vitkåls-klyfta |
lite | spad från kokt julskinka |
lite | vatten (att dryga ut skinkspadet med) |
lite | smör (att steka i) |
lite | vispgrädde |
lite | salt och svartpeppar (att smaka av med) |
lite | strösocker (att smaka av med) |
- Skölj grönkålen för säkerhets skull (även om det står att den är sköljd och redo att användas).
- Strimla en liten bit vitkål.
- Lägg över all kål i en stor gryta. Häll över skinkspadet och fyll på med vatten tills kålen täcks.
- Låt kålen koka tills den blir mjuk, ca 15-30 minuter.
- Ta upp kålen och låt den rinna av.
- Krama ur så mycket vatten som möjligt, när den svalnat, och ta bort grova stjälkbitar.
- Fräs grönkålen i smör under omrörning.
- Späd med grädde, smaka av med salt, svartpeppar och socker. Låt sjuda i några minuter.
- Servera långkålen som ett tillbehör på julbordet.
Kommentar: Förra året så gjorde vi ett första försök med en färdigsköljd och hackad grönkål (se recept: “Långkål (av färdighackad grönkål och grönsaksfond)“) och trots att man i stället för att behöva skölja och repa loss bladen från de grova stjälkarna fick rensa ut de många grova stjälkbitar så gjorde vi ett nytt försök i år.
Denna gång använde vi oss dock av skinkspad och tillsatte en liten skiva strimlad vitkål, precis som vi brukar göra i vanliga fall (se recept: “Långkål (av grönkål)“) och detta blev ännu bättre. 🙂
Observera att detta endast ger en liten sats med långkål som inte räcker till mycket mer än en-två personer.