2018-12-30 (söndag)
Årets Annandagsmiddag blev en uppskattad mix av lyx och snabba genvägar.
1 st | fläskfilé |
4 port. | Pommes Chateau, Felix (ännu bättre: hemlagade potatisklyftor) |
smör (att steka köttet i) | |
Piffi Allkrydda, Kockens (till kött och potatis) | |
salt (till potatisen) | |
Tillbehör: | |
béarnaisesås (affärsköpt eller hemlagad) | |
blandad sallad (här: salladsblad, sockerärtor och tomater) |
- Putsa fläskfilén och skär den i 1-2-centimetertjocka skivor.
- Tillaga potatisklyftorna 20-50 minuter i 225 graders värme (beroende på ugn och önskat resultat). Vänd och krydda med Piffi och salt lite då och då.
- Torka av köttbitarna lite lätt med hushållspapper innan de steks i lite smör i en stekpanna några minuter per sida och kryddas med Piffi.
- Servera de stekta fläskfilébitarna med potatisklyftor, béarnaisesås och en blandad sallad.
Kommentar: Vi har ingen stående tradition att fira Annandagen men det brukar bli en dag i mellandagarna då vi bryter av julmatsrest-ätandet med en lite lyxigare måltid och denna gång blev det inte förrän den 29:e december. Maten var uppskattad av alla (dottern fick vegetarisk filé i stället för fläskfilé) och avnjöts till den icke juliga filmen “Transporter 2”. Vi må ännu inte vara redo att avsluta julen men det betyder inte att man inte kan uppskatta lite variation mitt i allt det juliga. 😀
Nu var vi mest ute efter en snabb, enkel och god måltid att bryta av julmaten med, men om man vill ha en riktig Annandagsmiddag så rekommenderar vi att ni lägger ner den extra tid det tar att göra hemlagade potatisklyftor och ev. även en egen béarnaisesås, se länkar ovan. Som avslutning så hade vi i så fall även bjudit på en god dessert, kanske i form av en paj (äppel eller blåbär) med vaniljsås eller vaniljglass. Kanske nästa år? 😀