2020-08-17 (måndag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 13 2020 – 4 port.
Barnfamilj.se:s betyg: 4+ / 5
Burgare: | |
500 g | nötfärs |
lite | salt |
lite | malen svartpeppar |
8 skivor | cheddarost (här: castello) |
4 st | stora salladsblad (här: romansallad) |
2 st | tomater, ca 200 g |
0,5 st | rödlök |
1 pkt | hamburgerbröd (här: Brooklyn, surdeg, Korvbrödsbagaren) |
Dressing: | |
1 dl | creme fraiche |
1 msk | tomatpuré |
1 tsk | sambal oelek |
0,5 tsk | honung |
lite | salt |
lite | malen svartpeppar |
Sötpotatispommes: | |
ca 600 g | sötpotatis |
2 msk | rapsolja |
lite | flingsalt |
- Sötpotatispommes: Sätt ugnen på 200 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt, alternativt hetta upp olja i en kastrull om du vill fritera pommes fritsen.
- Skala sötpotatisen och skär i stavar. Blanda med olja i en skål och sprid sedan ut sötpotatisstavarna på en plåt. Rosta i ugn i ca 30 min. Alternativt fritera sötpotatisstavarna i het olja i ca 10 min tills de är gyllene.
- Dressing: Blanda creme fraiche, tomatpuré, sambal oelek och honung i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Burgare: Dela färsen i 4 delar och forma till burgare. Salta och peppra på båda sidor. Grilla burgarna i en grillpanna i ca 4 min på båda sidor så att burgarna får en fin grillyta. Lägg två ostskivor på varje burgare och sänk värmen. Låt burgarna bli klara på låg värme och låt osten smälta.
- Skölj salladsblad, skiva tomaterna och skala och skiva rödlöken.
- Montering: Fördela dressing på underdelen av varje bröd. Lägg på ett salladsblad, tomatskivor, rödlöksskivor och hamburgare med ost. Lägg på överdelen av brödet.
- Strö flingsalt över sötpotatispommesen och servera till burgarna.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Grillade hamburgare med cheddarost, bacon och sötpotatispommes) så har de även med 120 g knapriga baconskivor, vilket vi kommer att lägga till nästa gång vi tillagar rätten – för det kommer att bli en nästa gång.
Alla var inte lika förtjusta i sötpotatispommesen, det tar tydligen ett tag att vänlja sig vid smaken, men annars så var rätten väldigt uppskattad av hela familjen och kommer att dyka upp här flera gånger… men då (liksom denna gång) med vanliga potatisklyftor tillagade vid sidan om sötpotatis-pommesen.