2020-11-11 (onsdag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 39 2020
Barnfamiljs betyg: 3+ / 5
Tomatsås: | |
1 st | rödlök |
2 st | vitlöksklyftor |
1 msk | olivolja |
1 krm | chiliflakes |
1 tsk | oregano – torkad |
0.5 msk | basilika – torkad |
1 msk | tomatpuré |
0.5 msk | balsamvinäger |
1 förp. | krossade tomater |
1 msk | grönsaksbuljong |
1 tsk | honung |
salt | |
svartpeppar | |
Tillbehör: | |
4 port. | pasta (här: Barillas tagliatelle) |
2 förrp. | varmrökt fläsk |
0.5 st kruka | persilja |
- Tillbehör: Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja tillsammans med chiliflakes, oregano och basilika i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs 10 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, buljong och honung och låt såsen småputtra under lock. Smaka av med lite salt och peppar.
- Tillbehör: Strimla fläsket och fräs det knaprigt i en panna utan fett.
- Sila av pastavattnet och blanda pastan med tomatsåsen. Strö över det stekta fläsket och finhackad persilja. Klart att servera.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Pasta all’Amatriciana) använder de bl.a. bacon i stället för varmrökt fläsk samt strör över riven grana padano innan den serveras med haricots verts och gurkstavar. Detta är ju något man kan variera rätten med om man gör den fler gånger, vilket vi mycket väl kan tänkas göra.
En mättande rätt med god smak av tomat och salt fläsk som gillades av familjens pastaätare.