2020-11-14 (lördag)
Recept från Mathems Familjekasse v. 35 2020
Barnfamiljs betyg: 4 / 5
Lax: | |
ca 500 g | tinad laxfilé |
salt | |
svartpeppar | |
1 msk | olivolja (här: rapsolja) |
Potatis: | |
1 kg | potatis |
1 st | bakplåtskpapper |
1 msk | olivolja (här: rapsolja) |
salt | |
1 st | rödlök |
0,5 kruka | gräslök |
Dressing: | |
1 st | citron |
2 msk | olivolja (här: rapsolja) |
0,5 msk | honung |
salt | |
svartpeppar | |
Sallad: | |
0,5 förp. | salladsmix (här: Dole “Bistro Mix” med frisée, rosé, isberg) |
0,5 st | gurka |
1 st | äpple |
olivolja (här: rapsolja) | |
salt | |
Tillbehör: | |
1 burk | Västerbottensås (här: Eriks) |
- Värm ugnen till 200 grader.
- Potatis: Tvätta potatisen och skär den i halvor. Lägg potatishalvorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över salt. Rosta i ugnen ca 40 min.
- Finhacka rödlök och gräslök.
- Lax: Krydda laxfilén med salt och peppar. Grilla den hela laxfilén med skinnsidan upp i en grillpanna med olja eller på utegrillen i ca 2-3 min. Vänd laxen och grilla klart med skinnsidan ner i ca 15 min. Lägg på ett lock om du har.
- Dressing: Blanda rivet citronskal, citronsaft, olivolja, honung, salt och peppar efter smak i en skål.
- Sallad: Skölj sallad, gurka och äpple. Tärna gurkan och äpplet och blanda med salladen i en skål. Ringla över olja och krydda med en nypa salt.
- Potatis: Ta ut potatisen ur ugnen och lägg upp på ett fat. Krossa potatisarna lite lätt med en gaffel. Ringla över citrondressingen och strö över finhackad rödlök och gräslök.
- Servera den grillade laxen med rostad potatis, sallad och Västerbottenssås.
Kommentar: I ett liknande recept på mathem.se (Grillad laxfilé med rostad färskpotatis och Västerbottenssås) använder de 600 g färsk laxfilé (i stället för fryst), 1 kg delikatesspotatis (i stället för vanlig fast potatis) och 50 g krasse (i stället för gräslök) men utesluter äppelsalladen.
Äppelsalladen tyckte vi var ett gott komplement och kommer att göra den även nästa gång men testar gärna färsk laxfilé i stället. Västerbottensåsen smakade förvånansvärt gott och passade väldigt bra ihop med laxen och potatisen, något som även de som inte gillar Västerbottenost i vanliga fall höll med om. En festligt god fisk-middag som redan blivit något av en ny lax-favorit här hemma.