2008-12-12 (fredag)
18 st dubbla lussekatter med russin och pärlsocker, men utan saffran.
175 g | smör/margarin |
5 dl | mjölk |
50 g | jäst |
½ tsk | salt |
nästan 2 dl | socker |
ca 1,5 liter | vetemjöl |
1-2 st | ägg (till pensling) |
russin (till garnering) | |
pärlsocker (till garnering) |
- Smält matfettet och häll i mjölken.
- Värm mjölkblandningen till fingervärme (37 grader).
- Lös upp jästen i lite av vätskan i en degbunke.
- Tillsätt resten av vätskan, salt, socker samt eventuellt saffran.
- Arbeta in det mesta av mjölet, fortsätt tills degen släpper degbunkens kanter.
- Strö över lite mjöl, lägg på en bakduk och låt degen jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
- Arbeta degen några minuter i bunken och ta sedan upp den på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig.
- Baka ut till lussekatter och garnera med russin. (Dela degen i tre delar och gör 12 bullar av varje del. Rulla ut bullarna till längder som läggs ihop två och två som plustecken. Rulla ihop ändarna så det bildas stora lussekatter. Dekorera med fyra, fem eller nio russin per katt.)
- Lägg lussekatterna på bakplåtspapper på plåtar. (Tre plåtar med 6 katter på varje.)
- Jäs övertäckta, till knappt dubbel storlek, ca 30 min.
- Pensla bröden väl med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.
- Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.
- Låt lussekatterna kallna under bakduk.
Sonen, 6 år: Vill ha lussekatter med många russin och mycket pärlsocker.
Dottern, 8 år: Vill ha lussekatter med många russin och mycket pärlsocker.
Pappan: Vill ha lussekatter med många russin men inget pärlsocker.
Mamman: “Jag vill helst ha lussekatter med saffran, några få russin och inget pärlsocker. Om man inte har saffran, vilket vi oftast aldrig har, så vill jag dock ha en del pärlsocker på.”
Kommentar: I år testade jag att göra dubbla lussekatter, vilket visade sig bli riktigt bra. Man slipper t.ex. sitta och fundera på om man ska ta en till. En lussebulle räcker gott och väl när de är så här stora. 🙂
Detta var andra lussekattsbaket för i år. Jag brukar baka inför första advent och sedan inför lucia. I år försvinner de dock så pass snabbt att det nog blir en gång till innan jul. Kanske, kanske blir det med saffran då.
(Andra bloggar om: recept, jul, lucia, baka, lussekatter, kakor, barn, familj)