2009-10-09 (fredag)
Ungefär en timme och 40 minuter tar denna mumsiga kaka att tillaga.
125 g | smör, rumstempererat |
1,5 dl | strösocker |
2 st | ägg |
½ st | citron, saften av |
3 dl | vetemjöl |
1 tsk | bakpulver |
2-3 st | äpplen |
ca ½ dl | strösocker (att strö över kakan innan gräddningen) |
(ev. lite glass till serveringen) |
- Smörj och bröa en rund form (24 cm i diameter) med löstagbar kant.
- Vispa smör och socker smidigt.
- Skilj äggens gulor från vitor, spara allt.
- Rör ner en äggula i taget, samt citronsaften, i smörkrämen. Vispa poröst.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
- Vispa äggvitorna styva.
- Rör först ner mjölblandningen i smörsmeten och rör sedan även i äggvitorna.
- Klicka och bred försiktigt ut smeten i formen.
- Skala och dela äpplena i fyra delar. Kärna ur dem och halvera klyftorna. Skär längsgående snitt i äppelbitarna från den rundade sidan. Tryck ner dem i smeten.
- Strö över socker och grädda kakan nederst i ugnen i 40-50 minuter, 175 grader. (Min blev perfekt efter 50 minuter. Jag tog dock inte lika mycket socker som det stod i receptet.)
- Servera äppelkakan som den är eller med en klick vaniljglass.
Sonen, 7 år: “Jag tycker inte om äppelkakor.” Han smakade dock en liten kant utan äpplen men var inte imponerad. Glassen tyckte han om i alla fall.
Dottern, 8 år: “Jättegott. Jag vill ha mer!” Hon gav kakan högt betyg.
Pappan: “Supermumsig äppelkaka som var lika god oavsett om man åt den för sig själv eller tillsammans med glass.”
Mamman: “Mycket god äppelkaka med en svag citronsmak och stora äpplebitar. Rekommenderas.”
Kommentar: Detta recept hittade jag på tasteline.com. Här nedan ser ni fler recept på äppelkakor m.m. som vi testat. Kanske kan det inspirera så här i äppel-tider.
provat hermankakan ?