2009-10-25 (söndag)
Mycket god kokoskaka med ett hölje av chokladkola och vit choklad.
2 st | ägg |
2 dl | strösocker |
100 g | smör |
1 dl | vatten |
1½ dl | kokos |
2½ dl | vetemjöl |
1½ tsk | bakpulver |
smör och kokos till formen | |
1½ dl | vispgrädde |
1½ dl | strösocker |
1 msk | smör |
1 msk | kakao |
100 g | vit choklad (till garnering) |
ev. vispad grädde (till servering) |
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Smält smöret, blanda det med vattnet och låt det svalna lite.
- Blanda ner kokos, vetemjöl, bakpulver samt smörvattnet i äggblandningen och blanda väl.
- Häll smeten i en smörad och kokosbeströdd form med avtagbar kant.
- Grädda kakan i 180-200 grader i 25-30 minuter, tills den är färdiggräddad.
- Blanda grädde, socker och smör i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 25 minuter, eller tills glasyren tjocknat lite.
- Tillsätt kakao och blanda väl.
- Låt glasyren svalna lite innan den breds på kakan.
- Hyvla till sist vit choklad över kakan.
- Kakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.
Sonen, 7 år: “Choklaaaaaaad! Får jag mer?”
Dottern, 8 år: “Den var jättegod. Jag vill ha mer.”
Pappan: “En av de godaste kakor jag smakat. Jag älskar kokos.”
Mamman: “Förvånansvärt god kaka. Denna kommer att bakas fler gånger.”
Kommentar: Denna uppskattade kaka hittade jag på expressen.se. Det tog ungefär en timme att få den så pass färdig att den fick chokladglasyren på sig. Sedan bör man nog låta den svalna ett bra tag innan man hyvlar chokladen över, om man inte vill att den ska smälta, vill säga.
Kakan fungerade bra att äta efter att glasyren stelnat men den var ännu godare när den stått i kylen över natten och chokladen stelnat ordentligt. Svårare att skära snygga bitar men mycket godare.
(Andra bloggar om: recept, kaka, familj, barn, baka, glasyr)
ett annat tips i samma anda är att göra en kladdkaka med kokostäcke – gott!
http://jamtlandstaus.blogspot.com/2008/01/ryttarkaka-kladdkaka-med-kokostcke.html
Nya mamman, kladdkaka och kokos är ju alltid gott. Har dock aldrig testat den kombinationen… ännu. 😀 Tack för tipset.