2010-09-23 (torsdag)
Ca en timme tar det att tillaga denna uppskattade räddaren-i-nöden-middagen.
400 g | nötfärs |
4 msk | ströbröd |
1 msk | potatismjöl |
1½ dl | vatten |
1 st | ägg |
1 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, malen |
smör (att steka i) | |
Tillbehör: | |
pommes frites | |
salt (till pommesen) | |
broccolibuketter, kokta | |
majskorn, kokta | |
röd paprika, i tärningar | |
chilisås / ketchup |
- Tillaga pommesen enligt anvisningarna på förpackningen. Vänd då och då. Salta när de är klara.
- Blanda ströbröd, potatismjöl och vatten. Låt svälla i ca 10 minuter. Rör runt då och då.
- Rör ner ägg, salt, peppar och färs i ströbrödsblandningen. Rör tills det blir en jämn smet.
- Forma till biffar och lägg dem på ett vattensköljt skärbräde. (Ca ½ dl smet / biff ger 15 minibiffar.)
- Stek biffarna i lite smör på ett stekjärn i några minuter per sida, tills de är genomstekta.
- Förbered grönsakerna som ska serveras till.
- Servera minibiffarna tillsammans med pommes, grönsaker och lite chilisås eller ketchup.
Sonen, 8 år: Mycket glad för dessa minibiffar. Äter dem glatt tillsammans med pommes, paprika och ketchup.
Dottern, 9 år: Även dottern tyckte om biffarna och (naturligtvis) pommesen. Hon valde dock majskornen som grönsakstillbehör.
Pappan: Berömmer biffarna, som han tyckte var goda men kryddiga, mer än en gång. Mycket nöjd. Hans grönsaksval föll på broccolibuketterna.
Mamman: “Mumsigt.” (För övrigt den enda i familjen som vågade sig på att äta av alla grönsakssorterna.)
Kommentar: Hur noga man än planerar sin veckomeny så dyker det upp dagar då det ändå inte går som man vill. Då är det behändigt att ha ett paket oxfärs och lite pommes i frysen. Kanske inte världens nyttigaste mat men väldigt uppskattat. 🙂