2007-01-12 (fredag)
Ca 45 minuter tar det att tillaga denna paprikasmakande gryta.
ca 500 g | skinkstek (med svål = 600 g) |
flytande Milda (att steka i) | |
1 st | purjolök |
1/2 st | röd paprika |
1/2 st | grön paprika |
1/4 tsk | paprikapulver, Santa Maria |
2 msk | vetemjöl |
1 st | köttbuljongtärning, Knorr |
3 dl | vatten |
1 brk | hela, skalade tomater |
1 msk | tomatpuré, Slotts delikatesskryddad (eller annan) |
lite | soja, Colorit |
ris (till 4 pers) | |
majskorn (till 4 pers) |
- Putsa steken och skär den i minibitar.
- Skölj och skiva purjolöken.
- Skölj och dela paprikorna i minifyrkanter.
- Bryn köttbitarna i lite flytande Milda. Ta upp dem från stekjärnet.
- Fräs paprikan tills den blir ljusare och får en söt smak, men inte så länge att de blir bruna.
- Tillsätt purjolöken och låt fräsa ett litet tag till. Häll ev. på mer flytande Milda.
- Lägg i köttet i lök- och paprikeblandningen, rör runt och låt småsteka i ca 2 minuter.
- Ta stekjärnet från värmen och rör i paprikapulver, vetemjöl och en smulad buljongtärning. Blanda ordentligt. Allt mjöl måste bli ordentligt inblandat, annars klumpar det sig gärna.
- Sätt tillbaka stekjärnet på plattan och tillsätt vattnet.
- Klipp ner tomaterna i stekjärnet och tillsätt tomatpurén.
- Tillsätt colorit tills grytan får en aptitlig färg. Låt den puttra i några minuter, tills köttet är färdigt.
- Servera grytan med kokt ris och kokta majskorn.
Sonen, 4 år: Vill inte smaka själva grytan, men äter en del avtorkat kött, ris med ketchup och majs.
Dottern, 6 år: Smakar grytan, men föredrar avtorkat kött. Äter en hel del ris och mycket majs.
Pappan: “Riktigt mumsigt!”
Mamman: “Mustig paprikasmak. Mycket gott. Hade nog föredragit att ha kokta broccolibuketter till istället för majskorn.”
Kommentar: Nästa gång tar jag en hel grön paprika istället för ½ grön + ½ röd. Passade bättre med den gröna.