2007-12-02 (söndag)
God knäck utan vare sig nötter eller ströbröd. Perfekt för nötallergiker. (40 st)
1½ dl | strösocker |
1½ dl | vispgrädde |
1½ dl | ljus sirap |
1½ msk | smör/margarin |
- Blanda allt i en tjockbottnad kastrull.
- Låt blandningen koka tills den är ca 120 grader eller klarar av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten. Rör ofta.
- Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Den stelnar snabbt.
- Låt knäcken stelna.
- Lägg dem i burkar med lock med smörgåspapper mellan lagren. Förvara svalt.
Sonen, 5 år: Tyckte väldig bra om knäcken.
Dottern, 7 år: Även hon tyckte om det.
Pappan: “Den godaste knäck jag någonsin ätit!” (Tokig i knäck, men eftersom de vanliga knäcken gör att det kliar i halsen på honom så brukar han äta dem med måtta. Vad ska hindra honom nu?)
Mamman: “Dessa var mycket goda och lagom hårda. Jag föredrar faktiskt också knäck utan nötter.”
Kommentar: P.g.a. att pappan har nötallergi så har vi testat att göra knäck med ströbröd istället för hackade nötter, men det var ingen som tyckte om det. Därför testade vi i år att inte blanda i något alls och det var väldigt lyckat.
Jag hade förmodligen för låg värme från början eftersom smeten var tvungen att koka i hela 50 minuter innan den kom upp till 120 grader. Därför tog det 80 minuter innan jag var klar med knäcken, vilket är lite längre tid än jag räknat med att det skulle ta.
(Andra bloggar om: recept, godis, julgodis, knäck, allergi, jul, barn, familj)
Gott, tack för receptet!
Tack så mkt för receptet, väldigt god. Jag är själv allergisk för knäck . 🙂
Tack kanon bra recept ….
Använt mig av det här receptet flera år i rad, perfekt knäck varje gång! 😀