2008-05-17 (lördag)
Uppskattad middag som tar ca en timme att tillaga.
3 st | skinkbiffar |
flytande Milda (att steka i) | |
Grillkrydda, Santa Maria | |
potatis (till 4 personer) | |
3 dl | vispgrädde |
soja, Collorit | |
ca ½ st | gurka |
några | cocktailtomater |
svartvinbärs-gelé |
- Skala och koka potatisarna.
- Torka skinkbiffarna.
- Stek biffarna några minuter på varje sida i lite flytande Milda på ett stekjärn som har ett tillhörande lock. Krydda.
- Häll grädden i samma stekjärn som biffarna.
- Sänk värmen, lägg på locket och låt biffarna puttra i grädden i några minuter tills de är genomklara.
- Rör ner några stänk colorit i gräddsåsen.
- Skölj och skiva grönsakerna.
- Servera skinkbiffarna med kokt potatis, gräddsås, grönsaker och svartvinbärsgelé.
Sonen, 5 år: Tyckte väldigt mycket om köttet. Även potatisen, gurkan och vispgrädden (som han fick i stället för gräddsåsen) var uppskattad.
Dottern, 7 år: Var inte så förtjust i köttet men tyckte om allt annat. Speciellt gelén.
Pappan: “Härligt goda! Hur fick du dem så möra? Vart tog senorna vägen?” Även han var väldigt nöjd med maten.
Mamman: “Överraskande mört kött. Allt var väldigt gott. Synd bara att det inte blev så mycket sås. Får göra mer nästa gång.”
Favorit-i-repris-kommentar: Sist vi hade skinkbiffar så hade vi en färdig pepparsås från Knorr. Denna hemmagjorda gräddsås var betydligt godare. Nästa gång får jag dock ha mer grädde, lite lägre värme samt ett lock som täcker bättre så att såsen inte ångar bort så lätt.
Colorit?
Magnus: Collorit från Ekströms, liten svart plastflaska 165 g, innehållsförteckning: Färgämne (sockerkulör), vatten, salt (10%)
Sojaliknande produkt utan speciell smak som jag främst använder till att ge såser en mörkare färg.