Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2008-12-21 (söndag)
kåldolmar Dafgård

Trots färdigrullade kåldolmar så tar rätten nästan 1½ timme att tillaga.

1 pkt ostekta kåldolmar, Familjen Dafgård (8 st)
lite smör
lite ljus sirap
potatis (till 4 pers.)
3 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
lite smör
lite vetemjöl
(ev. lite mjölk eller grädde)
soja, Collorit
lingon (till servering)
  1. Stek de djupfrysta kåldolmarna i lite smör i ett stekjärn med lock. Vänd dem regelbundet och ringla sirap på alla sidorna efterhand, så att de får fin färg runt om.
  2. Häll i 3 dl vatten samt en buljongtärning. Låt kåldolmarna sjuda i buljongen under lock på låg värme ca 40 minuter.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Ta upp kåldolmarna.
  5. Gör såsen: Rör ihop lite smält smör och mjöl i en kastrull. Blanda ner buljongen från kåldolmssteket och värm såsen under omrörning. Låt puttra några minuter. Späd eventuellt med lite mjölk eller grädde. Färgsätt med lite Collorit.
  6. Servera kåldolmarna med kokt potatis, brunsås och lingon.

Sonen, 6 år: Vill inte smaka kåldomarna utan äter enbart potatis med lite grädde.
Dottern, 8 år: Smakar kåldolmarna men tycker inte om dem. Äter köttbullar, potatis, sås och gelé i stället.
Pappan: “Megamumsig mat!” Är väldigt glad för kåldolmar.
Mamman: “Gott! Äter gärna detta oftare.”

Kommentar: Eftersom de frysta kåldolmarna ska tillagas direkt från frysen så är detta en väldigt smidig och lättlagad rätt. Visst hade det varit trevligare om man gjorde sin egna kåldolmar, men tiden räcker ju inte till allt och dessa färdiglagade är faktiskt väldigt goda.

(Andra bloggar om: , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se