2008-12-21 (söndag)
Trots färdigrullade kåldolmar så tar rätten nästan 1½ timme att tillaga.
1 pkt | ostekta kåldolmar, Familjen Dafgård (8 st) |
lite | smör |
lite | ljus sirap |
potatis (till 4 pers.) | |
3 dl | vatten |
1 st | köttbuljongtärning |
lite | smör |
lite | vetemjöl |
(ev. lite mjölk eller grädde) | |
soja, Collorit | |
lingon (till servering) |
- Stek de djupfrysta kåldolmarna i lite smör i ett stekjärn med lock. Vänd dem regelbundet och ringla sirap på alla sidorna efterhand, så att de får fin färg runt om.
- Häll i 3 dl vatten samt en buljongtärning. Låt kåldolmarna sjuda i buljongen under lock på låg värme ca 40 minuter.
- Skala och koka potatisen.
- Ta upp kåldolmarna.
- Gör såsen: Rör ihop lite smält smör och mjöl i en kastrull. Blanda ner buljongen från kåldolmssteket och värm såsen under omrörning. Låt puttra några minuter. Späd eventuellt med lite mjölk eller grädde. Färgsätt med lite Collorit.
- Servera kåldolmarna med kokt potatis, brunsås och lingon.
Sonen, 6 år: Vill inte smaka kåldomarna utan äter enbart potatis med lite grädde.
Dottern, 8 år: Smakar kåldolmarna men tycker inte om dem. Äter köttbullar, potatis, sås och gelé i stället.
Pappan: “Megamumsig mat!” Är väldigt glad för kåldolmar.
Mamman: “Gott! Äter gärna detta oftare.”
Kommentar: Eftersom de frysta kåldolmarna ska tillagas direkt från frysen så är detta en väldigt smidig och lättlagad rätt. Visst hade det varit trevligare om man gjorde sin egna kåldolmar, men tiden räcker ju inte till allt och dessa färdiglagade är faktiskt väldigt goda.
(Andra bloggar om: mat, recept, middag, kåldolmar, halvfabrikat, familj)
Varföör blir kåldolmarna hårdare och hårdare. Det är inget gott alls.Vi har köpt kåldolmar (gröna) i många år och tyckt att de är goda, men inte mer. De är alldeles för hårda.
Det tar inte mycket längre tid att göra egna dolmar.
Man tar bort bladen från kålen, skär bort den tjocka nerven, dock inte helt. Doppar bladen i kokande vatten, spolar av och fyller med smaksatt färs och gör paket av dom. Steker runt om i margarin tills dom får färg, sen är det bara att fortsätta som man gör med dom djupfrysta. Dom blir klara mycket snabbare och smaken går inte att jämföra.
Barn gillar inte kål över huvudtaget, men bör smaka en bit. Att steka fyllningen åt dom med sås och potatis är en utmärkt idé.
Färsfyllning eller köttbullar blir hård om den är för mager.