2010-08-27 (fredag)
En variant av ugnsbakad falukorv som tar ca 50 minuter att tillaga.
400 g | falukorv |
lite | smör (till formen) |
lite | senap (ej för stark) |
lite | ströbröd |
Tomat-salsa: | |
1 brk | hela (eller krossade) tomater |
1 st | gul lök |
½ tsk | salt |
1 krm | grovmalen svartpeppar |
1-2 msk | chilisås |
Tillbehör: | |
pasta (här: Lumaconi + Pipe Rigate) | |
diverse delade grönsaker eller blandad sallad | |
tomatketchup |
- Smörj en ugnsform med lite smör.
- Skär djupa skåror i falukorven.
- Smörj in korven med senap och lägg den i formen.
- Strö lite ströbröd över korven.
- Skala och hacka löken.
- Ansa burktomaterna och klipp dem i mindre bitar. (Eller använd krossade tomater.)
- Blanda lök, tomat, salt, svartpeppar och chilisås. Häll det i formen runt om falukorven.
- Ställ in formen mitt i ugnen i 225 grader i ca 25 minuter.
- Koka pastan. (Här blandade vi Garofalo Lumaconi, koktid 16 minuter, och Barilla Pipe Rigate, koktid 10 minuter, vilket blev riktigt bra.)
- Förbered grönsakerna.
- Servera ugnsfalun med tomatsalsan, kokt pasta och någon form av grönt.
Sonen, 8 år: Älskar pasta och åt glatt av allt utom tomatsalsan, som fick ersättas av ketchup som vanligt.
Dottern, 9 år: Eftersom hon inte tycker om pasta så var detta inte så lyckat i hennes ögon. Hon tog dock extra av både korv och grönsaker.
Pappan: Är inte alls glad för falukorv men åt snällt ändå.
Mamman: “Inte dumt alls om man bortser från att tomatsalsan blev en aning för stark. Tyckte speciellt om den lite knapriga ströbrödsytan på falukorven.”
Favorit-i-repris-kommentar: Vi brukar även ha skivade äppelbitar med (se recept här), men eftersom ingen egentligen är så glad för detta så slopade jag dem denna gång och gav falukorven en knaprig yta i stället. Måste dock komma ihåg att köpa hem vår vanliga senap, då den starka gjorde tomatsalsan alltför stark.
(Andra bloggar om: recept, mat, barnfamilj, familjeliv, falukorv, middag, pasta)