2010-12-26 (söndag)

Här är en lista på det mesta som behövs för en enkel julmiddag:
Julskinka | Janssons Frestelse | Skogaholmslimpa |
Julköttbullar | Diverse inlagd sill | Franskbröd |
Prinskorv, Scan | Rökt ål | Bregott |
Revbensspjäll | Lax | Ost (Billinge eller Herrgård) |
Kokt ägg | ||
Karelska piroger | Julmust, Spendrups | |
Äggsmör | Grönkål | Julöl |
Brunkål | Festis | |
Rödbetssallad | Kåldolmar | Nubbe |
Smörgåsgurka | Zoégas | |
Senap, stark, Slotts | Lussekatter | Glögg + mandel + russin |
Pepparkakor | ||
Ris á la Malta | Clementiner | |
Saftsås | Snöbollar | Lättsaltade chips |
Knäck | Skumtomtar | |
Vaniljglass | Chokladfras | Aladdin |
Chokladsås | Daim-ischoklad | After Eight |
Strössel | ||
Våffelstrutar | ||
OBS!: Dessutom behövs flytande Milda att steka i, plastfolie och plastpåsar till resterna, kaffefilter, socker och mjölk till kaffet. Servetter med julmotiv kan vara trevligt. Till Ris á la Maltan behövs risgrynsgröt och vispgrädde. Vispgrädde behövs även när grönkålen ska stekas.
Sonen, 8 år: Tycker om ost- och skinksmörgåsar, ägg, revben, köttbullar, prinskorv samt piroger med äggsmör.
Dottern, 10 år: Föredrar skink- och äggsmörgåsar, revben, köttbullar, prinskorv samt piroger med äggsmör.
Pappan: Kåldolmar, skinka, köttbullar och prinskorv samt lite bröd är allt som hamnar på hans tallrik.
Mamman: Bortser man från brödet och kåldolmarna (som hon inte ser som speciellt juligt) så äter hon lite av allt.
Kommentar: För fyra år sedan gjorde jag en liknande checklista, se här, men eftersom önskemålen ändrats en del med åren så tyckte jag att det var dags för en uppdatering.
Till lunch tjuvstartar vi med lite skinka, köttbullar, prinskorv, kåldolmar, kokt ägg, rödbetssallad, inlagd sill samt bröd med ost. Efter Kalle Anka blir det den stora julmiddagen, följd av julklappsutdelning och kaffe med tilltugg. Lite senare blir det Ris á la Malta (eller strutglass) och till sist lite mer sötsaker.