Barnfamilj.se - Vardagsmat för hela familjen
Barnfamilj.se    Veckomatsedlar    Om Barnfamilj.se    Kontakta Barnfamilj.se   


2012-01-09 (måndag)
fläskkotlett potatisgratäng

Ungefär 1½ timme tar det att tillaga denna goda middag.

4-8 st fläskkotletter med ben
lite matfett (att steka i)
lite salt
lite svartpeppar
Potatisgratäng:
ca 1 kg potatis
1-2 st gula lökar
3-5 dl vispgrädde
lite salt
lite svartpeppar
Enkel sallad:
isbergssallat
röda tomater
gula pärltomater
gurka
  1. Torka kotletterna och snitta fettränderna. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ett tag innan det är dags att steka.
  2. Potatis och lök skalas, skivas och varvas i en smord ugnsform. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra mellan varven. Häll över vispgrädden.
  3. Tillaga gratängen i mitten av en 225-gradig ugn i ca 60 minuter eller tills gratängen fått en fin färg och potatisarna är mjuka. Ev. kan man behöva lägga på lite aluminiumfolie som skydd mot slutet av tiden.
  4. Skölj, torka och dela grönsakerna som ska ingå i salladen.
  5. Stek fläskkotletterna några minuter per sida, tills de är genomstekta, i lite matfett på ett stekjärn. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera kotletterna med potatisgratängen och en blandad sallad.

Sonen, 9 år: Får pasta i stället för gratängen och äter den med god aptit tillsammans med kotlett och gurka.
Dottern, 11 år: Äter en del gratäng och kött men desto mer tomater.
Pappan: “Jättegott. Synd bara att man äter alldeles för mycket gratäng.”
Mamman: “Kött och potatisgratäng är aldrig fel. Smakar t.o.m. bättre dagen efter. Synd att det i princip aldrig blir några rester.”

Kommentar: Denna rätt fungerar lika bra till vardag som till fest och är uppskattad av de flesta. Inte den nyttigaste av middagar men alla kan ju inte vara det. 😀

(Andra bloggar om: , , , , , , )

 
Mat och Dryck bloggar Blogglista.se