2012-01-09 (måndag)
Ungefär 1½ timme tar det att tillaga denna goda middag.
4-8 st | fläskkotletter med ben |
lite | matfett (att steka i) |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Potatisgratäng: | |
ca 1 kg | potatis |
1-2 st | gula lökar |
3-5 dl | vispgrädde |
lite | salt |
lite | svartpeppar |
Enkel sallad: | |
isbergssallat | |
röda tomater | |
gula pärltomater | |
gurka | |
- Torka kotletterna och snitta fettränderna. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur ett tag innan det är dags att steka.
- Potatis och lök skalas, skivas och varvas i en smord ugnsform. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra mellan varven. Häll över vispgrädden.
- Tillaga gratängen i mitten av en 225-gradig ugn i ca 60 minuter eller tills gratängen fått en fin färg och potatisarna är mjuka. Ev. kan man behöva lägga på lite aluminiumfolie som skydd mot slutet av tiden.
- Skölj, torka och dela grönsakerna som ska ingå i salladen.
- Stek fläskkotletterna några minuter per sida, tills de är genomstekta, i lite matfett på ett stekjärn. Krydda med salt och peppar.
- Servera kotletterna med potatisgratängen och en blandad sallad.
Sonen, 9 år: Får pasta i stället för gratängen och äter den med god aptit tillsammans med kotlett och gurka.
Dottern, 11 år: Äter en del gratäng och kött men desto mer tomater.
Pappan: “Jättegott. Synd bara att man äter alldeles för mycket gratäng.”
Mamman: “Kött och potatisgratäng är aldrig fel. Smakar t.o.m. bättre dagen efter. Synd att det i princip aldrig blir några rester.”
Kommentar: Denna rätt fungerar lika bra till vardag som till fest och är uppskattad av de flesta. Inte den nyttigaste av middagar men alla kan ju inte vara det. 😀
(Andra bloggar om: mat, recept, gratäng, kotlett, barn, familj, middag)